Muzej vagine u Londonu - razbija tabue i uz diskusije i kvizove - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Muzej vagine u Londonu – razbija tabue i uz diskusije i kvizove

U maloj zgradi u sklopu starih štala u londonskoj četvrti Kemden Market, Florens Šehter istražuje više svetskih mitova o ženskim polnim organima.

Ona će pokušati da ih demistifikuje u prvoj izložbi Muzeja vagine pod nazivom “Lovci na muf: Mitovi o vagini i kako se boriti protiv njih”.

Mitovi o trudnoći, anatomiji, higijeni i polnom zdravlju imaju “puno stvarnih posledica”, rekla je Šehter novinarima uoči otvaranja muzeja u subotu.

Gusta zavesa deli privremenu zgradu muzeja na prostor za recepciju i knjižaru i izložbeni prostor, gde u oči odmah upadaju ogromna boca Koka kole i model krvavog tampona.

Paneli i plakati na zidovima promovišu poruke muzeja i razotkrivaju mitove o vaginama.

Jedan eksponat objašnjava da se vagine same čiste i da su higijenskije kada ih štite stidne dlačice. Drugi se bavi mitom da bi ispiranje Koka kolom nakon polnog odnosa moglo sprečiti trudnoću, što je bilo popularno mišljenje u SAD-u 1950-ih i 1960-ih.

Izvor: ISABEL INFANTES / AFP

Internet Muzej vagine u Austriji osnovan je 2014, ali ovaj u Londonu ističe da je “prvi stvarni muzej u svetu posvećen matericama, vaginama i ginekološkoj anatomiji”.

Šehter je kazala da je želela da otvori muzej nakon što je otkrila 50 “velikih mitova” o vaginama u svetu i osetila da postoji potreba za “sigurnim i inkluzivnim prostorima za takve razgovore”.

Šehter je osnovala muzej kao dobrotvornu organizaciju prikupivši putem skupnog financiranja na internetu početnih 50.000 funti.

“Očekujemo da ćemo ostvariti zaradu putem naše radnje i internet prodaje, putem organizovanih događanja i donacija”, rekla je kustoskinjaa Sara Krid.

Destigmatizacija vagine

Planirani događaji kreću se od “edukativnih diskusija, književnih klubova i informacija od dobrotvornih večeri do večeri binga i pub kvizova”, rekla je, ističući da je suština u tome da su svi edukativni.

Muzej je dobio i dozvolu za točenje alkohola iako su neki susedi bili zabrinuti da bi to moglo da dovedo do bučnih zabava.

“Ni u kom slučaju se ne reklamiramo kao lokacija za zabave”, rekla je Krid, dodajući da zahteve za rezervaciju prostora razmatraju od slučaja do slučaja.

Moguće su grupne posete za škole, a muzej je već organizovao i radionicu za muškarce pod nazivom “Kako biti muški saveznik”.

Krid ističe da je važno da se svako jednako edukuje o toj temi, napominjući da su im neki posetioci kazali da za neke stvari kojima se bavi muzej nikada nisu čuli.

Muzej će zahvaljujući svojoj lokaciji verovatno privući i strane turiste.

Glumica Džilijan Anderson i voditeljka Džamila Džamil neke su od slavnih osoba koje su podržale muzej na društvenim medijima, gde se susreo s cenzurom prilikom pokušaja prodaje.

“Imali smo problema, na primjer, s Fejsbukom jer je njima vagina opscena reč. Veliki deo našeg pokreta odnosi se upravo na destigmatizaciju te reči”, kazala je.

Izvor. N1

Danas objavljeno

Naomi pokazala unutrašnjost svoje luksuzne vile

Vanja A

Ona je kraljica razvoda u svijetu bogatih: Zarađuje 1000 dolara na sat

Vanja A

Kafić u Beču besplatno nudi antigenski test na koronavirus

Zeljka

Ostavite komentar