Muzej vagine u Londonu - razbija tabue i uz diskusije i kvizove - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Muzej vagine u Londonu – razbija tabue i uz diskusije i kvizove

U maloj zgradi u sklopu starih štala u londonskoj četvrti Kemden Market, Florens Šehter istražuje više svetskih mitova o ženskim polnim organima.

Ona će pokušati da ih demistifikuje u prvoj izložbi Muzeja vagine pod nazivom “Lovci na muf: Mitovi o vagini i kako se boriti protiv njih”.

Mitovi o trudnoći, anatomiji, higijeni i polnom zdravlju imaju “puno stvarnih posledica”, rekla je Šehter novinarima uoči otvaranja muzeja u subotu.

Gusta zavesa deli privremenu zgradu muzeja na prostor za recepciju i knjižaru i izložbeni prostor, gde u oči odmah upadaju ogromna boca Koka kole i model krvavog tampona.

Paneli i plakati na zidovima promovišu poruke muzeja i razotkrivaju mitove o vaginama.

Jedan eksponat objašnjava da se vagine same čiste i da su higijenskije kada ih štite stidne dlačice. Drugi se bavi mitom da bi ispiranje Koka kolom nakon polnog odnosa moglo sprečiti trudnoću, što je bilo popularno mišljenje u SAD-u 1950-ih i 1960-ih.

Izvor: ISABEL INFANTES / AFP

Internet Muzej vagine u Austriji osnovan je 2014, ali ovaj u Londonu ističe da je “prvi stvarni muzej u svetu posvećen matericama, vaginama i ginekološkoj anatomiji”.

Šehter je kazala da je želela da otvori muzej nakon što je otkrila 50 “velikih mitova” o vaginama u svetu i osetila da postoji potreba za “sigurnim i inkluzivnim prostorima za takve razgovore”.

Šehter je osnovala muzej kao dobrotvornu organizaciju prikupivši putem skupnog financiranja na internetu početnih 50.000 funti.

“Očekujemo da ćemo ostvariti zaradu putem naše radnje i internet prodaje, putem organizovanih događanja i donacija”, rekla je kustoskinjaa Sara Krid.

Destigmatizacija vagine

Planirani događaji kreću se od “edukativnih diskusija, književnih klubova i informacija od dobrotvornih večeri do večeri binga i pub kvizova”, rekla je, ističući da je suština u tome da su svi edukativni.

Muzej je dobio i dozvolu za točenje alkohola iako su neki susedi bili zabrinuti da bi to moglo da dovedo do bučnih zabava.

“Ni u kom slučaju se ne reklamiramo kao lokacija za zabave”, rekla je Krid, dodajući da zahteve za rezervaciju prostora razmatraju od slučaja do slučaja.

Moguće su grupne posete za škole, a muzej je već organizovao i radionicu za muškarce pod nazivom “Kako biti muški saveznik”.

Krid ističe da je važno da se svako jednako edukuje o toj temi, napominjući da su im neki posetioci kazali da za neke stvari kojima se bavi muzej nikada nisu čuli.

Muzej će zahvaljujući svojoj lokaciji verovatno privući i strane turiste.

Glumica Džilijan Anderson i voditeljka Džamila Džamil neke su od slavnih osoba koje su podržale muzej na društvenim medijima, gde se susreo s cenzurom prilikom pokušaja prodaje.

“Imali smo problema, na primjer, s Fejsbukom jer je njima vagina opscena reč. Veliki deo našeg pokreta odnosi se upravo na destigmatizaciju te reči”, kazala je.

Izvor. N1

Danas objavljeno

Megan Foks se razvela

Vanja A

Kako se ljudi ne otruju kad popiju zmijski otrov?

Vanja A

Iako je njihov brak tek završio, Melinda i Bill Gates zajedno odveli kćerku pred oltar

Vanja A

Ostavite komentar