Muzej posvećen Mihajlu Pupinu - nedostupan - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Muzej posvećen Mihajlu Pupinu – nedostupan

Posetioci decenijama ne mogu da uđu u muzej posvećen našem velikom naučniku Mihajlu Pupinu, koji se nalazi pored obnovljene rodne kuće i Narodnog doma u Idvoru.

Osnovna škola koju je pohađao Mihajlo Pupin je zaključana, ali u njoj se i dalje čuvaju vredni eksponati. Tu je i učionica iz njegovog vremena u kojoj je sticao prva znanja.

Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je 6,5 miliona dinara za obnovu krova ovog kompleksa, ali za čitav projekat modernizacije muzeja posle kojeg bi posetioci preko mobilnog telefona mogli da pogledaju različite aplikacije o Pupinovom životu neophodno je obezbediti još 54 miliona dinara.

“Nova postavka bi bila zasnovana na delatnostima Mihajla Pupina, na broju patenata, na broju doktorskih diploma, na njegovim vrlinama koje je uvek prezentovao u životu”, rekao je Svetislav Zakić, direktor memorijalnog kompleksa “Mihajlo Pupin”, Idvor.

Regionalni centar za talente “Mihajlo Pupin” iz Pančeva nekoliko puta godišnje u Idvoru organizuje kampove za nadarenu decu koja u selu našeg naučnika imaju i posebnu motivaciju za učenje.

Predsednik Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” iz Pančeva dr Dragoljub Cucić rekao je da na njegovom primeru se može da vidimo kako dete koje sa ovih pašnjaka preko Perleza, Crepaje i Pančeva došao do Amerike i postigao sve što je postigao. Kada postoji želja, rad i cilj to se i ostvaruje.

Obnova muzeja mnogo bi značila i za razvoj turizma čitave opštine Kovačica, jer Idvor za sad godišnje poseti oko 10.000 gostiju.

“Ovim se turistička ponuda razvija i bogati, a što je najvažnije i neguje delo Mihajla Pupina na način na koji on to i zaslužuje”, rekao je Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica.

Mihajlo Pupin je osnovao četiri zadužbine sa željom da pomogne nivo obrazovanja i kulture širom tadašnje Jugoslavije.

Svom rođaku Jovanu Stajiću jednom prilikom je napisao da na taj način želi da naznači u kom pravcu treba da se razvija njegov narod koji ima velika bogatstva skrivena u zemlji, vazduhu i klimi i da mu treba samo dobar vođa-a to je nauka koja će ga uputiti na dalji umni i duhovni razvitak.

Danas objavljeno

Glumac iznerviran: Umjesto da pomognu, snimaju te za Fejsbuk

V.R.

Par otvorio zaboravljeni vjenčani poklon nakon devet godina, evo šta su pronašli

V.R.

Sebastijan Kurc postao otac

V.R.

Ostavite komentar