9. Februara 2020.

Muzej filma Američke akademije otvara se ove godine

Big Portal

Muzej, čije je zdanje delo italijanskog arhitekte Renca Pijana, trebalo je da bude otvoren 2017. godine, ali je otvaranje odloženo zbog raznih kašnjenja.

Predstavnici Akademije su uoči 92. dodele Oskara predviđene sutra uveče, predstavili novinarima zgradu muzeja koji se nalazi nekoliko kilometara južno od Holivuda.

Na jednoj strani muzeja se nalazi ogromna sfera od stakla, čelika i betona koja lebdi iznad zemlje, napravljena kako bi dočarala “magiju filma”. U toj sferi koja je pasarelom povezana za glavnu zgradu, nalazi se bioskopska sala sa 1.000 mesta koja je opremljena savremenom tehnologijom.

Misija muzeja biće prikazivanje istorije kinematografije, njene tehničke inovacije kao i tehnike tokom režiranja.

U muzeju će biti galerija sa eksponatima. Biće izložene crvene cipelice koje je nosila Džudi Garland u filmu “Čarobnjak iz Oza”, vrata kroz koja je često prolazio Hemfri Bogart u ostvarenju “Kazablanka” i čuvena pelerina koju je nosio Bela Lugoši kao Drakula u filmu iz 1931. godine.

Biće izloženi i suveniri koji podsećaju na nedavno preminulog Kirka Daglasa. Direktor muzeja Bil Kramer izjavio je da će to kulturno zdanje odavati priznanje tek preminulim velikanima kinematografije.

Veći deo zgrade od 3.600 kvadratnih metara je gotov i u toku su poslednji radovi. Za sada se još ne zna tačan datum otvaranja, ali je predviđeno da bude tokom ove godine.

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare