9. Oktobra 2022.

Muškarci poslije 50. u opasnosti, erektilna disfunkcija jedan od simptoma teške vrste raka

Big Portal

Faktori kao što su starost, porodična istorija i etničke grupe povećaće verovatnoću razvoja ove bolesti kod muškarca. Kada je reč o ranim znacima na koje treba obratiti pažnju, sve neobične ili drastične promene u navikama mokrenja su glavni pokazatelj. Ali šta je sa erektilnom disfunkcijom?

Smatra se da androgeni (muški) hormoni, uključujući testosteron, ubrzavaju rast i podelu ćelija prostate. Što brže ove ćelije rastu, brže ćelije prostate mutiraju. “Pošto je rak prostate jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca, važno je znati znakove upozorenja da bi se bolest rano otkrila”, rekao je nadzorni farmaceut Navin Hosla.

“Rizik od raka prostate raste sa godinama. Posle 50. godine, savetovao bih vam da idete na redovne preglede prostate kod lekara. Ovaj rizik se dodatno povećava ako imate istoriju raka prostate u vašoj porodici i takođe ako ste afrokaripskog ili afričkog porekla. Ako je to tako, savetovao bih vam da počnete sa redovnim lekarskim pregledima od 45. godine”, istakao je Hosla.

Prema Hosli, glavni rani znaci koji potencijalno upozoravaju na rak prostate uključuju: mokrenje češće nego obično, posebno noću, lošu kontrolu nad mokrenjem (teškoće u pokretanju ili zaustavljanju mokrenja ili slab protok urina), osećaj bola ili peckanja prilikom mokrenja. ili ejakulacija, krv u urinu ili spermi i iznenadna erektilna disfunkcija.

Poteškoće u postizanju erekcije obično se javljaju tokom određenog vremenskog perioda i mogu biti posledica problema sa cirkulacijom ili nervnim sistemom. Stručnjaci upozoravaju da ako se erektilna disfunkcija pojavi niotkuda, to može ukazivati na rane simptome raka prostate.

Ako se suočite sa ovim problemom, savetujemo vam da budete posebno oprezni u pogledu drugih neuobičajenih i pratećih simptoma i da odmah razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse. “Nažalost, ne postoji način da se potpuno iskorijeni rizik od razvoja raka prostate”, rekao je Hosla.

Hosla savetuje nekoliko promena načina života koje mogu pomoći, uključujući održavanje zdrave ishrane i vežbanje. “Takođe smanjenje unosa životinjske masti i konzumacije prerađenog mesa može pomoći u smanjenju ovih rizika”, dodao je on.

Test prostata-specifičnog antigena (PSA) pomaže lekarima da odrede rizik od raka prostate kod osobe. To su analize krvi koje se rade muškarcima starijim od 50 godina i kojima se meri nivo PSA.

“Nivo PSA mogu da podignu druga stanja koja nisu kancerogena”, tvrde u Britanskoj nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), dodajući: “Povišeni nivoi PSA takođe ne mogu da pokažu lekaru da li imate rak prostate opasan po život ili ne. Ako imate povišen nivo PSA, mogu da vas pošanju na MR skeniranje prostate kako bi lekari mogli da odluče da li su vam potrebni dalji testovi i lečenje.”

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare