Muškarci porijeklom iz BiH optuženi za krijumčarenje oružja u Njemačkoj - BIGportal.ba
Hronika Svijet Vijesti

Muškarci porijeklom iz BiH optuženi za krijumčarenje oružja u Njemačkoj

Nakon što je njemačka policija u februaru ove godine uhapsila dvojicu državljana BiH od 17 i 28 godina, u čijem vozilu su pronašli 95 granata, četiri automatske puške, osam poluautomatskih pištolja i drugo oružje, uhapšena su još dva muškarca porijeklom iz BiH.

Kako piše Bild, protiv 24-godišnjaka i 28-godišnjaka podignuta je optužnica i njima će se suditi zajedno s ranije uhapšenima.

Optuženi su da su kao članovi organizovane kriminalne grupe u “mercedesu” sakrili oružje koje su prevezli preko Češke u Njemačku. Krijumčarili su ratno oružje koje su prodavali na teritoriji Njemačke.

– Tužilaštvo u Drezdenu pretpostavlja da su optuženi željeli ostvariti zaradu od prekograničnog prevoza i profitabilnom preprodajom oružja, od čega su živjeli – rekao je glavni tužilac Jirgen Šmid.
U istrazi učestvuju i državno tužilaštvo Njemačke te Federalna kancelarija kriminalističke policije, jer se sumnja da je u ovoj grupi bilo još članova.

Državljani BiH će ostati u pritvoru do početka suđenja. Kako su pisali njemački mediji, ranije su uhapšeni Dino S. i Emil A. Automobil je bio potpuno preuređen kako bi mogli sakriti oružje. Ali, njih dvojica su bili samo vozači koji su preuzeli već spremno vozilo.

Dva državljana BiH koja su nedavno uhapšena sumnjiče se da su organizatori ovog unosnog biznisa.

Do hapšenja i podizanja optužnice došlo je zbog pogrešnog parkiranja vozila. Kada su policajci prišli, odlučili su pretresti vozilo jer su im Dino i Emil izgledali sumnjivo. Prvobitno su pronašli samo 18 granata, a nakon što su otkrili da je unutrašnjost “mercedesa” potpuno preuređena, odlučili su ga rastvoriti. Tada su otkrili i ostalo oružje, prenosi Klix.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar