7. Juna 2019.

Muška juha od luka s pivom

Big Portal

Iako je u bazi većine jela, uvijek je u drugom planu. Za promjenu, skuhajte jelo u kojemu luk ima glavnu ulogu…

Jeste li već probali juhu od luka? Sad smo još u nju dodali i pivo i učinili je konkretnom…

Potrebno vam je: 

  • 3 velika luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1/2 litre piva
  • 1/2 litre povrtnog ili mesnog temeljca
  • 1 kašika svježih ili 1 kašičica sušenih listića majčine dušice
  • 1 lovorov list
  • so i svježe mljeveni biber

Način pripreme
1/Luk oljuštite i narežite na tanke kolutove. Češnjak oljuštite i nasitno nasjeckajte. U loncu, na srednje jakoj vatri, pirjajte luk dok se ne počne karamelizovati, odnosno poprimati smeđkastu boju. Za to će biti potrebno 20-ak minuta; pritom često miješajte.

2/Dodajte češnjak i još kratko pirjajte, tek toliko da češnjak zamiriše. Ulijte pivo i temeljac te dodajte začinsko bilje. Posolite i popaprite po ukusu. Pustite da zakipi pa nastavite kuhati na laganoj vatri dok luk jako ne omekša, otprilike 15 minuta.

3/Želite li juhu raznolikije teksture, odvojite dio, a ostatak smiksajte štapnim mikserom pa umiješajte nesmiksani dio. Ako više volite sasvim glatku juhu, odmah sve smiksajte štapnim mikserom. Po potrebi još začinite pa poslužite s hljebom, najbolje tamnim i hrskavo poprženim.

Hranljiva vrijednost:

U 100 g:

  • 40 kcal
  • 1 g bjelančevina
  • 9 g u gljenih hidrata (od toga 2 g prehrambenih vlakana i 4 g šećera )
  • 0 g masnoća

% dnevno preporučene doze
vitamin C………12%
vitamin B6………6%
folati ……………..5%
vitamin B1………3%
vitamin B2………2%
vitamin B3………1%
mangan ………….6%
kalij ………………4%
fosfor……………3%
magnezij ………..2%
kalcij …………….2%
željezo………….1%

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare