2. Juna 2020.

Musaka bez krompira

Big Portal

Sastojci:

  • 300 g zelja
  • šolja riže
  • 3-4 struka mladog luka
  • so, biber
  • paradajz srednje veličine
  • 250 g mljevenog mesa
  • 2 jajeta
  • 300 ml kiselog mlijeka
  • prstohvat sode bikarbone
  • kašika brašna
  • 4-5 kašika ulja

Priprema:

Mladi luk isjeckajte i pržite na ulju. Potom dodajte očišćeno i oprano sitno isječeno zelje, pa kad promijeni boju, ubacite mljeveno meso i oprani pirinač, a zatim i paradajz isječen na komadiće. Sve pržite pet minuta. Na kraju posolite i pobiberite. Gotovu smjesu stavite u pleh za pečenje i ravnomjerno je rasporedite. Sipajte toplu vodu (treba da pokrije musaku). Stavite da se peče na 200 stepeni, ne duže od 40 minuta, odnosno dok tečnost ispari, a riža omekša. Musaku prelijte mliječnom mješavinom napravljenom od umućenih jaja, mlijeka pomiješanog sa sodom bikarbonom i brašna. Miješajte da dobijete ujednačenu masu. Prelijte musaku, pa je vratite u rernu i pecite dok ne dobije zlatnu boju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare