MUP Hrvatske: Vozači koji ne plate kazne ne mogu izaći iz zemlje - BIGportal.ba
Region Vijesti

MUP Hrvatske: Vozači koji ne plate kazne ne mogu izaći iz zemlje

Od 31. avgusta granična policija u Hrvatskoj naplaćuje kazne za prekršaje prilikom granične kontrole.

  • Naime, u nastavku ovog sveobuhvatnog projekta modernizacije i digitalizacije rada saobraćajne policije, policijski službenici su počeli raditi s novom aplikacijom. Pomoću ove aplikacije imaju uvid u evidenciju vozila stranih registracijskih oznaka država izvan Evropske unije, a s kojima su vozači počinili saobraćajni prekršaj na području Hrvatske. Prilikom obavljanja granične kontrole, granični će policajci utvrditi vlasnika vozila te kroz navedenu aplikaciju procesuirati saobraćajni prekršaj – stoji u saopštenju hrvatskog MUP-a.

Isto tako, po dolasku na granični prelaz, policijski službenici će počiniocu prekršaja koji nemaju prebivalište ili stalno boravište u Hrvatskoj, a imaju neplaćene kazne za počinjene prekršaje, kroz aplikaciju uručiti obavijest o počinjenom prekršaju, odnosno procesuirati počinjeni prekršaj.

  • Na ovaj se način se u značajnoj mjeri olakšava procesuiranje saobraćajnih prekršaja počinjenih vozilima registrovanim izvan Evropske unije, kao i procesuiranje prekršaja za osobe sa prebivalištem ili stalnim boravištem izvan Republike Hrvatske. S druge strane počinioci prekršaja brže i jednostavnije regulišu neplaćene kazne za počinjene prekršaje – dodaju iz MUP-a.

Danas objavljeno

Fauči pozvan na brifing zbog opasnog soja; Kako će se Amerika boriti? “Ključ su djeca”

M.

Palmer: Izbori treba da vrate povjerenje građana

M.

Sud BiH oslobodio srpske policajce optužbi za Srebrenicu

M.

Ostavite komentar