Ministar: Na ulicama pripadnici Kobri, jedan ubijen, vjerovatno ih ima još - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ministar: Na ulicama pripadnici Kobri, jedan ubijen, vjerovatno ih ima još

Austrijski ministar unutrašnjih poslova obratio se javnosti, jutros u šest časova: Napad najmanje jednog islamskog teroriste.

Nakon niza napada koje su juče u Beču izvedeni i u kojima ima više stradalih i povređenih, rano jutros konferenciju za medije održava ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

Prema njegovim rečima, terorista koji je ubijen juče u Beču, bio je teško naoružan i nosio je pojas sa eksplozivom.

“Imali smo napad juče uveče od strane najmanje jednog islamskog teroriste”, rekao je on i potvrdio sumnje. “Ubijeni napadač je simpatizer Islamske države”.

Ministar je saopštio i da je bilans preminulih u terorističkom napadu na Beču sada porastao i da je troje ljudi stradalo.

“Ovo je najteži dan po Austriju poslednjih godina. Suočeni smo sa terorističkim napadom, razmera sa kakvim se Austrija do sad nije susrela”, rekao je još Nehamer.

On je ukazao da su specijalne jedinice policije uspele da eliminišu jednog teško naoružanog teroristu, kao i da je, prema poslednjim saznanjima, najmanje još jedan napadač u bekstvu.

S tim u vezi, apelovao je na građane da, ako je to moguće, ne napuštaju svoj dom, izuzev ako postoje poslovni razlozi.

“Izbegavajte centar grada”, podvukao je Nehamer.

Dodao je da su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i gradonačelnik Beča Miahel Ludvig dogovorili da đaci danas ne moraju da idu u školu. “Pošto se nalazimo u intenzivnoj i teškoj situaciji moramo da se ponašamo disciplinovano i damo policiji mogućnost da pronadje napadače”, kazao je on.

Nehamer je teroristima poručio da “mora biti jasno – ko napadne jednog od nas, napada sve nas”.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf ukazao je da u akciji učestvuje 50 pripadnika specijalnih jedinica Kobre, 100 pripadnika jedinice Vega, kao i veliki broj drugih jedinica policije, ali i specijalisti Službe za borbu protiv terorizma.

Ukazao je da je policija zatvorila centra grada, i da vrši pojačane kontrole, u saglasnosti sa medjunarodnim partnerima, na granicama Austrije.

Predsednik policije Gerhard Pirstel preneo je da je policija oko 20 časova obaveštena da se puca u gradu, nakon čega je upućeno više patrola.

Po dolasku na mesto pucnjace došlo je do razmene vatre u kojoj je povredjen jedan policajac, koji je podvrgnut hirurškom zahvatu. Zatim, dodao je, došlo je do incidenata na više mesta u tom delu grada. “Imamo jednu civilnu žrtvu, kao i više teško povredjenih koji su smešteni u bolnici”, preneo je Pirstel.

Kazao je da policija trenutno radi na sprečavanju daljih napada, i ujedno na rasvetljavanju ovog zločina. Očekuje da će ubijeni terorista omogućiti napredak u rasvetljavanju, ali istice da se još ne može ništa govoriti o napadu i njegovoj pozadini.

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar