Munjevit prelazak Norveške na EV - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Munjevit prelazak Norveške na EV

Norveška je i dalje vodeća u svijetu po tempu prelaska kupaca na električna vozila sa tradicionalnih automobila sa SUS motorima. Tranzicija u zemlji koja je, paradoksalno, bogata naftom, odvija se toliko brzo da pojedini analitičari očekuju da se posljednji automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem proda u ovoj zemlji već u prvoj polovini 2022.

Čak 95% od 110.000 novih automobila registrovanih u Norveškoj u prvoj polovini ove godine imalo je hibridni, plag-in hibridni ili električni pogon.

Među 15 najbolje prodavanih modela u ovoj zemlji, 14 su potpuno električni, a jedini plag-in hibridni model je Toyota RAV4. Najbolje plasirani hibridi su Toyota Corolla na 16. poziciji, a najbolje plasirani dizelaš je Volkswagen Tiguan na 28. mestu i jedan je od samo tri dizelaša među 50 najprodavanijih automobila. Najpopularniji su Teslini modeli.

Skoro 75% automobila prodatih u Norveškoj ove godine ima priključak za punjenje baterije, a očekuje se da će taj procenat do sledeće godine još rasti. Ovakav rezultat čini se još impresivnijim kada se u obzir uzme geografski položaj Norveške i činjenica da hladno vreme i dalje predstavlja izazov za baterije.

Za to je svakako zaslužna politika države, koja podstiče kupovinu automobila sa električnim ili hibridnim pogonom. Vlasnici ovakvih modela plaćaju manji PDV pri kupovini vozila, a postoje i popusti na flotnu kupovinu. Manje se plaćaju i sve putarine i javni parkinzi, a vlasnici električnih automobila mogu da koriste saobraćajne trake za autobuse i taksije.

Širom Norveške izgrađeno je 16.000 stanica za punjenje baterija, što je oko 10% ukupne evropske mreže u ovom trenutku.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Najavljen električni Lexus

Vanja A

Pored elektrifikacije na snazi je i „veganizacija“ automobilske industrije

Vanja A

Hamilton: Pobijediti Ferstapena za osmu titulu bio bi moj najznačajniji trijumf

Vanja A

Ostavite komentar