Mumije starije nego što se mislilo, istorijski udžbenici će morati da prepravljaju datume - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mumije starije nego što se mislilo, istorijski udžbenici će morati da prepravljaju datume

Analizom mumije pronađene u grobnici plemića Kuvija pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja hiljadu godine prije nego što se do sada pretpostavljalo.

Prema novim dokazima zbog kojih će morati da de se ispravljaju datumi u istorijskim knjigama, drevni Egipćani su izvodili sofisticirane mumifikacije svojih pokojnika hiljadu godina ranije nego što se mislilo.

Mumija potiče iz perioda Starog kraljevstva, što dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih četiri hiljade godina bile veoma napredne.

Profesorka Salima Ikram, šef Katedre za egiptologiju na Američkom univerzitetu u Kairu i vodeći stručnjak za proučavanje istorije mumifikacije, navodi za Opserver: „Ako je ovo zaista mumija iz Starog Kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju”.

„Ovo će potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju veštine mumifikacije. Korišćeni materijali, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta”, dodala je profrsorka.

Naučnici su do sada, kako ističe profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan i zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan. Mozak nije uklanjan, a unutrašnji organi samo povremeno. Mnogo više pažnje se poklanjalo spoljašnjem izgledu pokojnika nego unutrašnjosti.

„Takođe, upotreba smola je bilo mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva. Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije pronađene hiljadu godina kasnije“, napominje profesorka Ikram.

Otkriće ove mumije u raskošnoj grobnici u nekropoli u Sakari snimljeno je u dokumentarnoj seriji Izgubljena blaga Egipta, kanala Nacionalna geografija. Istraga o njenom datiranju i analizi biće prikazana u novoj sezoni iste serije. Hijeroglifi na grobu su otkrili da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od četiri hiljade godina.

Producent serije Tom Kuk navodi da se na osnovu grnčarije pronađene u grobnici znalo da potiče iz perioda Starog kraljevstva, ali porfesorka Ikram nije verovala da je mumija iz tog perioda jer je bila previše dobro očuvana.

Ova mumija je impregnirana visokokvalitetnim smolama i umotana u najkvalitetnije zavoje. Profesorka u emisiji otkriva da je ova vrsta platna korišćena za mumifikaciju ovog plemića pronađena na mumijama iz 21. dinastije egipatskih faraona koja je vladala više od hiljadu godina nakon Kuvija.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Sandra Bulok o najvećoj traumi u životu

Vanja A

Savršene Instagram fotke ismijala i pokazala kako to zaista izgleda u stvarnosti

Vanja A

50 Cent se rugao Madoni, ona oštro uzvratila

Vanja A

Ostavite komentar