11. Septembra 2021.

Mulahusić bez mjera zabrane, a bio pripadnik odreda “El mudžahedin”

Big Portal

Izvor koji je Srni ustupio spisak tvrdi da je Mulahusić odredu pristupio po njegovom osnivanju.

Na spisku pripadnika odreda “El mudžahedin”, koji je kao komandant potpisao Sakib Mahmuljin – prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina nad Srbima u vrijeme dok je bio komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin, navedeno je da je Mulahusić u odredu proveo od 6. juna 1992. do 24. oktobra 1995. godine.

Na spisku od ukupno 1.774 imena Mulahusić je zaveden pod rednim brojem 1.270.

  • Mulahusić je bio blizak sa teroristom Sudancem Behari Masad Omerom, koji je sa nekoliko mudžahedina iz BiH bio dio terorističkog napada 11. septembra na Svjetski trgovački centar u SAD, a navodno je učestvovao i u pružanju podrške odredu “El mudžahidin” u ratu devedesetih – rekao je izvor Srne.

Isti izvor tvrdi da se u izvještaju austrijske Savezne kancelarije za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma iz januara 2005. godine nekoliko puta spominje i Јasmin Mulahusić pod imenom /Yasmin/.

  • Izvještaj je podnesen jer je Behari Masad Omer zatražio austrijsko državljanstvo, koje mu nije dato jer je konstatovano da bi to štetilo interesima Austrije – navodi Srnin izvor.

Sud BiH pustio je 7. septembra na slobodu Јasmina Mulahusića, osumnjičenog za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a pritom mu nije odredio ni mjere zabrane.

Protiv Mulahusića Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog krivičnog djela širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti i odavanja tajnih podataka.

Osumnjičeni Mulahusić evidentiran je i kod istražnih organa drugih zemalja, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Iz zatvora je nedavno izašao i nekadašnji vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić. gdje je zbog podsticanja na terorizam služio kaznu od sedam godina zatvora, što je ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ocijenio kao impuls islamističkom pokretu u BiH da nastavi sa radikalnim djelovanjem, reorganizacijom i akcijama.

Galijašević je tada istakao da Bosnić ideološki i vjerski pripada radikalnim strukturama spremnim na nasilje, te da je “važan” čovjek u okviru tog pokreta, ali ne i najvažniji, kao i da je SDA otvorila vrata tom pokretu.

On je podsjetio da je Bosnić osuđen za slanje na sirijsko ratište jednog čovjeka – svog čobanina Ibre Ćufurovića, dok je ostala netaknuta struktura iza koje je stajao Osman Mehmedagić Osmica i Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ i struktura predvođena Nusretom Imamovićem koja je poslala 500 ljudi u Siriju i Irak, od kojih je oko 100 još tamo.

Galijašević tvrdi da OBA štiti mudžahedine, a predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i OBA, i direktora te agencije Osmana Mehmedagića i mudžahedine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare