3. Decembra 2021.

Mučite se s savijanjem sarmi? Pratite ovih par trikova do savršene smjese i ukusa

Big Portal

Ipak, ukoliko ste početnik u spremanju tj. savijanju sarmi, onda će vam sledeći saveti pomoći pri spremanju jela.

Kupus je jedan od sastavnih delova sarmi, pa, shodno tome, nije ni svaki najbolji za pripremu ovog tradicinalnog jela.

Najbolji je domaći kiseli kupus koji se može pronaći na lokalnim pijacama, jer je poprilično svež.

A onda – važna je i vrsta mesa!

Najbolja kombinacija je mešavina svinjske plećke i vrata, a preporučuje sa da ovu kombinaciju mesa kupite u mesari.

Meso ne morate prethodno na prodinstate na ulju, već ga tako sirovo i samleveno uvijajte u listove kiselog kupusa.

Osim toga, kupite i malo dimljenog mesa i poređajte ga pri dnu šerpe, pa ostatak mesa stavite preko sarmi.

Foto: Shutterstock/freeskyline

Pirinač nije potrebno da kuvate prethodno, možete ga samo nekoliko minuta potopiti u vodi i pomešate s mesom. Dodajte začine po želji.

Jedan deo s kojim se mnogi muče, a zapravo uopšte nije toliko komplikovano je motanje sarmi.

Najbolja metoda je da uzmete list kupusa u dlan i napunite ga mesom – nemojte staviti ni premalo ni previše, sve zavii od veličine lista kupusa. Preklopite prvo s jedne strane, zatim s druge i zavrnite donji deo.

Pritisnite list čvrsto, kako vam tokom kuvanja ne bi ispala smesa. Sarme slažite u lonac vertikalno, a ne vodoravno – tako se neće odmotati tokom kuvanja i lakše ćete je izvaditi jednom kada je gotova. Ne zaboravite da sarme krčkate na blagoj vatri – dva do tri sata.

U nastavku možete pogledati video kako da savijete sarme.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare