6. Augusta 2022.

Muči vas gorušica? Ovu hranu treba da izbjegavate u širokom luku

Big Portal

Ako još uvek niste ustanovili koje namirnice vam uzrokuju refluks kiseline, u nastavku donosimo popis najčešćih okidača.

Začinjena hrana

Ako volite da jedete začinjeno, dva puta razmislite pre nego što sledeći put izaberete ovakvu hranu. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, jedinjenje koji može iritirati sluznicu vašeg jednjaka i uzrokovati da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući gorušicu.

Pikantne začine zaminite blažima kao što su so, ruzmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.

Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno ne za srce. Hrana as visokim procentom masti, poput pržene hrane, stimuliše žučne soli koje iritiraju jednjak i mogu da olabavie sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želudačne kiseline.

Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, narandže, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu. Budući da imaju visok udeo limunske kiseline, citrusi mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline koja je ključni krivac za osećaj žarenja u grudima.

Kafa i kofein

Kafa daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentriramo, ali istovremeno može da poveća nivo kisele želudačne sekrecije i opustiti donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje kiselinama da se vrate u jednjak.

Ako se borite sa gorušicom, pokušajte da smanjite unos kafe i odaberite napitke sa niskim sadržajem kofeina kao što su kafa bez kofeina, čaj ili voda sa prirodnim ukusom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare