5. Juna 2022.

MSP Rusije: Sofija, Skoplje i Podgorica nisu dozvolile prelet

Big Portal

„Ti izveštaji su tačni“, rekao je danas Interfaksu visokorangirani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Agencija navodi da je na precizirano pitanje da li je zbog toga otkazana poseta Lavrova Srbiji, diplomata primetio:

„Naša diplomatija još nije ovladala sposobnošću teleportacije“.

Ovu Interfaksovu vest prenela je i agencija Rojters koja navodi da je otkazana poseta Lavrova Beograda, nakon što su mu ove tri zemlje zatvorile vazdušni prostor za prelet njegovog aviona.

Da Lavrovu nije dozvoljeno da preleti kroz vazdušni prostor Crne Gore, za RIA Novosti potvrdio je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov, navodeći da je Podgorica odbila da letelica ruske vlade leti u vazdušnom prostoru te zemlje.

Prethodno, Radio Slobodna Evrope preneo je da je Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju potvrdilo za taj medij da je Severna Makedonija odbila zahtjev Ambasade Rusije da iskoristi vazdušni prostor te zemlje za let aviona Lavrova.

Danas ranije Večernje novosti obajavile su saznaju da su Bugarska , Crna Gora i Severna Makedonije odbili su da propuste avion ruskog ministra spoljnih poslova kroz svoj vazdušni prostor.

Poseta šefa ruske diplomatije najavljena je iz Moskve, za ponedeljak i utorak, 6. i 7. jun.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, prethodnih dana, rekao je da je ta poseta planirana, ali da se „situacija komplikuje“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas da je situacija u vezi sa posetom Lavrova Srbiji izuzetno komplikovana.

„Neverovatno je da je danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće“, navela je Brnabić.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare