Mrzite trčanje? Bez brige, postoje učinkovitiji oblici kardio treninga - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Mrzite trčanje? Bez brige, postoje učinkovitiji oblici kardio treninga

KARDIO trening mnogima je najgori oblik treninga.

Najčešće izaziva pojačano znojenje i bol u mišićima pa ga mnogi nerado praktikuju, tim više što misle da uključuje trčanje koje je mnogima dosadno.

Nažalost, kardio trening neizostavni je dio svakoga ko vodi računa o fitnessu jer ne sagorijeva kalorije, već i utiče na zdravlje srca i kondiciju.

Ako vam je zlo od same pomisli na trčanje, ne morate zaobilaziti kardio jer zapravo to i nije najučinkovitiji oblik ovakve vrste treninga.

Naime, kako je za Metro otkrio instruktor Dan Barrett, postoje puno bolje varijante u kojima biste mogli, koliko god vam to nevjerovatno zvuči, uživati.

“Ne postoji savršen stil kardio treninga. Drugačije vježbe imaju drugačiju svrhu i ključno je naći ono što vam se uklapa u raspored, zadovoljava vaše ciljeve i u čemu uživate”, pojasnio je pa pobrojao neke vrste kardio treninga koje smatra učinkovitijima od trčanja.

1. Vožnja bicikla

Barrett ističe da je vožnja bicikla odlična alternativa trčanju. 

“Mnogi ovu aktivnost smatraju terapeutskom, a nije zahtjevna jer se biciklom može voziti na posao ili s posla, a idealna je i kada se izvodi u društvu. Zavisno o ciljevima, vožnju bicikla možete kombinovati sa sprintom”, kaže.

2. Plivanje

Plivanje je kardio za cijelo tijelo, a posebno pridonosi zdravlju zglobova i rasponu pokreta. 

3. HIIT

Visoko intenzivni intervalni trening ili HIIT je odličan izbor ako vam je cilj riješiti se sala, izgraditi snagu i mišićnu masu. Dobar HIIT program uključuje elemente treninga otpora, kao i kardiovaskularne vježbe. Posebno ga vole zaposlene osobe jer traje 20 minuta do pola sata.

4. Kick boxing

Osim što je zabavan i rješava stresa, kick boxing je savršen za cijelo tijelo. Aktivira core i mišiće abdomena i pomaže vam da osnažite tijelo ako ga kombinujete s trčanjem ili plivanjem.

Danas objavljeno

Godine su samo broj: Deset anti-age navika za svakoga

Vanja A

Kako da junetina bude savršeno mekana

Vanja A

Pet pokazatelja da vam je tijelo puno toksina i tri načina da ih se oslobodite

Vanja A

Ostavite komentar