Mrzite sklekove? Dobra vijest je da postoje alternativne ovoj vježbi - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Mrzite sklekove? Dobra vijest je da postoje alternativne ovoj vježbi

SKLEKOVI jačaju ne samo grudi nego i donji dio leđa, a olakšavaju dizanje teških tegova te omogućuju veću stabilnost cijelog tijela. Međutim, mnogima su mrski i nerado ih izvode. Zato je dobra vijest da postoji nekoliko alternativa za koje studije tvrde da imaju sličan učinak kao sklekovi.

“Sklek može biti vrlo izazovan jer su snaga i pokretljivost gornjeg dijela tijela često slaba tačka”, kaže trenerica Lacee Lazoff. 

“Budite strpljivi! Za jačanje mišića treba vremena, a kad se sklek izvrši pravilno, potrebno je uporno vježbanje i ponavljanje. Isprobavanje alternativnih pokreta za izgradnju snage potrebne za dovršavanje skleka je odlična opcija”, dodala je i savjetovala da za vidljive rezultate vježbe poput skleka radite barem dva puta sedmično kroz deset ponavljanja i najmanje pet sedmica.

Tri vježbe za mrzitelje sklekova:

Podizanje ruku iznad glave

Držite po jednu bučicu u svakoj ruci u visini ramena, a zglobove okrenite jedan prema drugome. Koljena neka budu opuštena, a gornji dio tijela čvrst i miran. Bučice podižite u zrak, fokusirajući se na potpuno pružanje ruku. Spuštajte bučice polako i kontrolisano do ramena i ponovite vježbu.

Podizanje bučica na klupi

Počnite tako da legnete na klupu. Držite bučice na vanjskoj strani ramena dlanovima okrenutim prema struku. Pritisnite bučice prema gore tako da su ravno preko vaših prsa. Polako ih spustite prema dolje za jedno ponavljanje.

Sklek s koljenima na podu

Tehnički, ovo nije standardni sklek. Modifikovani sklek izvodi se na rukama i koljenima. Stanite u položaj kao da ćete napraviti standardni sklek i nakon toga spustite koljena na tlo. Rukama se odgurujte od poda, a gornji dio tijela i stomak spuštajte prema tlu. 

Danas objavljeno

Najjednostavniji načini za sušenje voća

Vanja A

Partneri u braku često se ugoje zajedno: Kako da to izbjegnete?

Vanja A

Plaćaju da pijete vino u Španiji i Portugalu, dnevnica 240 evra

Vanja A

Ostavite komentar