Mreža koju je nemoguće hakovati - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Mreža koju je nemoguće hakovati

BT i Toshiba su postavili kvantnu mrežu koju je nemoguće hakovati.

Mreža koja koristi strimove fotona za šifrovanje osetljive komunikacije. Probno ispitivanje mreže, koja je prva ove vrste u Velikoj Britaniji, preneće podatke između dva inženjerska postrojenja u Bristolu, koristeći ključeve za šifrovanje koji se prenose kao “kodirane” čestice svetlosti.

Mreža od 6 kilometara koja povezuje National Composites Centre (NCC) i Centre for Modelling and Simulation (CFMS) koristiće Toshibinu Quantum Key Distribution (QKD) za osiguranje saobraćaja podataka koji se šalje između dve lokacije putem BT-ove Openreach optičke infrastrukture.

QKD se koristi za distribuciju tajnih digitalnih ključeva, koji se mogu koristiti zajedno sa algoritmom za enkripciju i to bilo za kriptovanje ili za autentifikaciju kodiranih informacija. Tehnološko rešenje koje su razvili BT i Toshiba omogućava prenos kvantnih ključeva i mrežnih podataka u fotonskom strimu duž istog optičkog kabla, koristeći tehniku koja se naziva multipleksiranje. Ova tehnologija bi mogla da omogući slanje kvantno šifrovanih podataka na udaljenost do 120km.

U najavi je prvo razmeštanje QKD u Velikoj Britaniji. Međutim, Toshiba je testirala svoju tehnologiju i u Japanu i u SAD-u, gde se QKD koristi za obezbeđivanje osetljivih podataka za organizacije zdravstvene i finansijske službe, piše PCPress.

Još jedan novi element ispitivanja BT i Toshiba je taj što koristi standardno fiberoptičko rešenje koje isporučuje BT Openreach, a na njemu je instaliran QKD. Multipleksiranje filtrira digitalni šum uzrokovan uobičajenim signalima podataka i omogućava slanje i kvantnih signala i podataka konvencionalne mreže istim kablom, što znači da nije potrebna dodatna infrastruktura.

Ovo bi moglo ponuditi isplativo rešenje za telekom operatore koji se nadaju da će uvesti kvantnu kriptografiju u svoje mreže ili za one koji žele da je ponude kao uslugu kupcima usmerenim na privatnost.

Danas objavljeno

Xiaomi globalno predstavlja MIUI 13 na svojim uređajima, poboljšavajući korisničko iskustvo

Vanja A

Apple će opet kopirati Android, ali tek za iPhone 15 seriju?

Vanja A

Android malver BRATA sada može da vam obriše sve sa pametnog telefona nakon krađe vaših podataka

Vanja A

Ostavite komentar