Mračni turizam: Jezive tajne nekada najveće mentalne bolnice na svijetu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mračni turizam: Jezive tajne nekada najveće mentalne bolnice na svijetu

Napuštene sobe, zarđali uređaji i neobično groblje gde hiljade stubova obeleženih brojevima stvaraju jezivu atmosferu koja privlači ljubitelje mračnog turizma u Džordžiji…

Univerzitetski grad i bivša prestonica Džordžije, Miledžvil (Milledgeville) je idilično mesto sa istorijskim šarmom, pregršt zelenila, obližnjim jezerom Sinkler i rekom Okoni.

Ali Miledžvil je poznat i po najvećoj psihijatrijskoj bolnici na svetu, koja danas izgleda kao mali grad duhova.

Napuštene sobe, zarđali aparati i neobično groblje na kome hiljade stubova obeleženih brojevima stvaraju jezivu atmosferu koja privlači ljubitelje mračnog turizma.

Bodljikava žica i zapušteni hodnici pobuđuju radoznalost o tajnama koje krije propali sanatorijum sa zvaničnim nazivom: “Georgia Lunatic, Idiot and Epileptic Asylum” otvoren 1837. godine.

Na turističkim turama posetioci mogu saznati kako je sanatorijum nekada primao 17.000 pacijenata odjednom. Vodič će takođe ispričati priču o Tilmanu Barnetu, prvom pacijentu koji je umro ubrzo nakon što je prešao sanatorijumski prag.

Zbog psihičke bolesti vezali su ga lancima kako ne bi pobegao na putu do bolnice i terali ga da pešači kilometrima. Iscrpljen i iscrpljen, Tilman nije dugo živeo. Ali ovo je samo jedna u moru jezivih i tužnih priča koje su ispisale prošlost bolnice.

Hiljade Amerikanaca lečeno je u Miledžvilu, često protiv svoje volje, često bez valjanog verovanja u mentalnu bolest. Roditelji su u psihijatrijskoj ustanovi plašili svoju decu govoreći im da će tamo završiti ako budu nevaljali, a ona je istovremeno plašila i odrasle koji su zazirali od tog mesta.

Lekari su koristili klasične psihijatrijske metode tog vremena, od lobotomije do elektrošokova, ali i daleko manje sofisticirane tehnike zatvaranja pacijenata u metalne kaveze, prisilno tuširanje hladnom ili toplom vodom.

“Tamo su se mogli videti visoki nivoi ljudske humanosti, ali i dubine degradacije”, napisao je dr Piter G. Krenford, glavni klinički psiholog u bolnici 1952. godine u svojoj knjizi opisujući situaciju u bolnici.

Do 1950. godine broj pacijenata je prerastao kapacitet bolnice. Bilo je dvesta, čak tri stotine pacijenata po lekaru koji nisu mogli da dobiju odgovarajuću negu i pažnju potrebnu za oporavak.

Bolnica je počela da se gasi tokom 1960-ih i 1970-ih i jedno vreme je radila kao zatvor, ali je tek 2010. godine zauvek zatvorila svoja vrata.

Danas objavljeno

Guns N’ Roses tužio Teksas Guns and Roses – firmu koja prodaje oružje

Vanja A

Ilon Mask je plod genetičkog inženjeringa, tvrdi Kanje Vest

Vanja A

Mbape, francuski fudbaler: Svu zaradu od reprezentacije donira djeci s poteškoćama u razvoju

Vanja A

Ostavite komentar