Mozilla uklanja navigaciju Backspaceom u Firefoxu - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Mozilla uklanja navigaciju Backspaceom u Firefoxu

Programeri Mozille planiraju da uklone podršku za korišćenje tastera Backspace kao dugmeta Back u Firefoxu.

Promjena je trenutno aktivna u verziji Firefox Nightly i očekuje se da će biti objavljena u Firefoxu 86, krajem februara 2021.

Uklanjanje tastera Backspace kao navigacionog elementa nije iznenađenje – prvi put je predloženo još u julu 2014. godine. U to vrijeme inženjeri Mozille tvrdili su da mnogi korisnici koji pritisnu taster Backspace nemaju uvijek namjeru da se vrate na prethodnu stranicu, što bi bio ekvivalent kliku na Back dugme, već to šta će se desiti kada pritisnu backspace, zavisi od toga gdje se nalazi kursor. Ako se nalazi u polju za unos teksta, briše znak sa lijeve strane. Ako nije u polju za unos teksta, onda se dešava isto što bi se desilo kada se klikne na Back dugme.

Na osnovu podataka prikupljanih od 2014, utvrđeno je da je taster Backspace ubjedljivo najćešće korišćen shortcut na tastaturi unutar korisničkog interfejsa Firefoxa, sa 40 miliona aktivnih korisnika mjesečno koji pritiskaju taster i pokreću Back navigaciju. Ovako veliki broj klikova, naveo je inženjere Mozille da zaključe da su mnogi od njih najvjerovatnije bili slučajni.

Korisnici Firefoxa imaju dvije mogućnosti nakon što ova promjena funkcije Backspace postane aktivna u Firefox-u 86 –  da koriste keyboard shortcut ALT + LEFT umjesto Backspace ili da podese browser.backspace_action na 0 na about: config sttings panelu, da bi ponovo omogućili podršku za taster Backspace kao dugme Back.

(Zdnet/PS Press)

Danas objavljeno

God of War na PC stiže u januaru 2022. godine

Zeljka

Tramp želi da parira Tviteru i Fejsbuku – pokreće vlastitu platformu Istina

Zeljka

Dobijamo Squid Game video igru?

Zeljka

Ostavite komentar