Mozilla traži da se popravi "užasan" YouTube algoritam - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Mozilla traži da se popravi “užasan” YouTube algoritam

YouTube je dugo kritikovan zbog algoritma koji mnogim korisnicima baš i ne preporučuje nešto korisno. Kompanija je obećala poboljšanja, ali kritičari, kao što je Mozilla, smatraju da je nemoguće provjeriti da li se na tim poboljšanjima zaista i radi.

Mozilla se nada da će njen najnoviji projekat to možda promijeniti. U pitanju je ekstenzija koja omogućava korisnicima da “doniraju” YouTube preporuke kako bi pomogli programerima da bolje razumiju algoritam YouTube platforme.

Ekstenzija se zove RegretsReporter, a dostupna je i za Google Chrome i za Mozilla Firefox pregledače.

“Dok pregledate YouTube, ekstenzija će automatski slati podatke o tome koliko vremena provodite na platformi, bez prikupljanja bilo kakvih informacija o onome što gledate ili pretražujete”, kažu iz kompanije Mozilla.

Krajnji cilj je, uz bolje i korisnije opšte preporuke, i bezbednost mlađih korisnika. Na ovaj način smatraju da će bolje moći da se razumije koji sadržaj navodi YouTube da sugeriše sadržaj koji je nasilan, rasistički ili zavjerenički i identifikuje sve obrasce koji mogu da pokrenu ove preporuke.

Ono što je manje jasno, jeste to koliko će ovi podaci biti korisni i koliko je interesovanje. Da bi dobila zaista korisne podatke, Mozilla će morati da ima širok spektar korisnika koji će da dijele YouTube istoriju.

Međutim, ako ovo bude moglo da pomogne programerima da identifikuju čak i nekoliko obrazaca, to bi moglo da pomogne da YouTube zaista ispuni svoja obećanja i popravi preporuke.

(B92)

Danas objavljeno

FIFA 23 prodavana za 6 centi umjesto 60 dolara

Vanja A

Da li je 4K ekran zaista potreban na laptopu?

Vanja A

Sve što vam treba od pametnog telefona za 210 evra

Vanja A

Ostavite komentar