Mozilla je spremna da ukloni FTP podršku iz Firefoxa - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Mozilla je spremna da ukloni FTP podršku iz Firefoxa

Mozilla više neće nuditi podršku za FTP protokol u budućim verzijama svog Firefox veb pregledača, prema navodima jednog od softverskih inženjera kompanije.

Nakon što prestane podrška za protokol, korisnici više neće biti u prilici da preuzimaju fajlove preko FTP-a ili da pregledaju sadržaj FTP linkova i fajlova u okviru Firefoxa.

Ovo činimo zbog sigurnosnih razloga. FTP je nesiguran protokol i ne postoji razlog da on bude preferirani izbor u odnosu na HTTPS za preuzimanje resursa. Takođe, deo FTP koda je veoma star, nesiguran je i težak za održavanje, a takođe smo u prošlosti u njemu pronašli veliki broj bagova“, istakao je Michal Novotny iz Mozille.

Prema navodima inženjera, Firefox 77 (koji je trenutno planiran za jun) će biti prva verzija koja će odbaciti podršku za FTP protokol. Za one koji insistiraju na nastavku korišćenja ovog bagovitog protokola, postojaće opcija uključivanja/isključivanja u about:config stranici.

Firefox planira da do početka 2021. godine ukloni sve prateće kodove za FTP podršku, nakon čega je više neće biti moguće ponovo osposobiti.

Izvor: Benchmark/Neowin

Danas objavljeno

Asrock će vam zamijeniti matičnu ploču ako vam se naljepnica zaglavi u DIMM slotu

Vanja A

Xiaomi predstavio 12T seriju i nove IoT uređaje

Vanja A

Aplikacija koja kopira Dynamic Island funkciju preuzeta u impresivnom broju

Vanja A

Ostavite komentar