9. Novembra 2022.

Možeš li koristiti micelarnu vodu kao šampon za suho pranje kose?

Big Portal

Šamponi za suho pranje kose rade svoju magiju sa sastojcima poput alkohola i škroba koji upijaju masnoću. Obično dolazi u bočici s raspršivačem, spreman za nanošenje i umasiranje u vlasište kad god se trebaš osvježiti.

Unsplash

Međutim, postoje nedostaci korištenja komercijalnih proizvoda za suho pranje kose. Kao prvo, sastojci mogu biti isušujući, što dovodi do lomljenja kose (Healthline). Ali još gore je to što mnoge marke šampona za suho pranje mogu sadržavati kancerogene materije: studija Valisure iz 2022. godine pokazala je da 70% uzoraka šampona za suho pranje kose sadrži visok nivo benzena, hemikalije koja uzrokuje rak.

Jedna od mogućih alternativa je micelarna voda, osnovni proizvod za njegu kože. Micelarna voda se često koristi za čišćenje lica, ponekad kao dio dvostruke rutine čišćenja. Kako Michelle iz Lab Muffin Beauty Science objašnjava na YouTubeu, površinski aktivni sastojci u micelarnoj vodi pomažu da se nježno uklone masnoća i ostaci, ostavljajući kožu osvježenom. Ali može li to učiniti isto za vaše vlasište i kosu?

Unsplash

Kako koristiti micelarnu vodu kao suhi šampon

Brza pretraga micelarne vode na društvenim mrežama poput TikToka i Instagrama daje bezbroj video zapisa korisnika koji se kunu da koriste proizvod na kosi. U jednom videu, korisnica Instagrama @bondenavant pokazuje kako transformiše svoju kosu nakon treninga brišući blaznicom s micelarnom vodom oko linije kose i mjesta gdje kosu dijeli. TikTokerka @elissakincade radi nešto slično u drugom videu, gdje utrlja micelarnu vodu po cijelom vlasištu kako bi ga osvježila. U oba videa kreatori sadržaja na kraju nanose običan šampon za suho pranje kose, ali čak i bez pomoći drugih proizvoda, micelarna voda bi mogla očistiti prljavo vlasište.

Chie Sato, šef edukacije u salonu Taylor Taylor u Londonu, rekao je za Refinery29 da micele u micelarnoj vodi privlače prljavštinu i ulje, što “micelarnu vodu čini odličnom u uklanjanju proizvoda poput šminke, kao i nakupljanja sebuma (ulja) s površine kože.” Ovo se odnosi i na vlasište, gdje je proizvodnja ulja visoka kako bi kosa bila hidratizovana. Kada dođe do nakupljanja ulja, malo micelarne vode može osvježiti glavu.

Probaj, pa nam javi utiske.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare