"Može se reći, Rusija ima genetski otpor prema ratu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Može se reći, Rusija ima genetski otpor prema ratu”

Rusija ima “genetski otpor” prema ratu i teži da ima savremeno, visoko precizno oružje samo kao faktor odvraćanja, izjavio ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je to rekao u intervjuu za Luksenburg vort, prenosi Tass.

Kako je Medvedev rekao, Rusija nikome ne preti i ne namerava nikoga da napada niti da sa bilo kim ratuje i dodao da nove ruske hipersonične rakete karakteriše brzina.

“Mi, naravno, težimo da imamo najsavremenije i najefikasnije oružje. Ali, ponavljam još jednom, ne da bismo napadali. Može se reći da imamo genetski otpor prema ratu. Smatramo da je naš nuklearni arsenal isključivo faktor odvraćanja i garancija nacionalne bezbednosti Rusije”, rekao je Medvedev.

Kako je rekao, svaki pokušaj nuklearne ucene povećava napetosti i da bi bilo najbolje da se svo američko oružje vrati u SAD.

“Svaki pokušaj nuklearne ucene, po našem mišljenju, dovodi do povećanja međunarodnih tenzija. Mi smo zainteresovani za mir i stabilnost u Evropi i, naravno, vodimo dijalog sa zemljama-članicama NATO-a. Mi sarađujemo s njima po čitavom nizu pitanja, saradjujemo konstruktivno i očekujemo od naših partnera isti pristup”, rekao je ruski premijer.

Prema njegovim rečima, svet će biti mirniji kada se svo američko nuklearno oružje vrati na teritoriju SAD, a infrastruktura u Evropi, koja im omogućava skladištenje, održavanje i brzo raspoređivanje tog oružja, bude eliminisana.

Medvedev je dodao da se to tiče i vojnih vežbi u vezi s pripremom upotrebe nuklearnog oružja koje se redovno održavaju u zemljama NATO-a. “Ove vežbe ne dodaju ništa osim nepotrebnog uzbuđenja, pre svega samim zemljama NATO-a”, rekao je Medvedev.

Danas objavljeno

“Hvala na sankcijama”

M.

Patrijarh Porfirije stiže u Banjaluku

M.

Izglasano: Kriv

M.

Ostavite komentar