Može li jabukovo sirće stvarno da sniži nivo šećera u krvi? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Može li jabukovo sirće stvarno da sniži nivo šećera u krvi?

Oko 442 miliona ljudi širom sveta boluje od dijabetesa. Mnogi od njih pribegavaju alternativnim načinima snižavanja nivoa šećera u krvi, a jedan od njih je korištenje jabukovog sirćeta.

Postavlja se pitanje koliko je jabukovo sirće zapravo korisno kada je reč o ovom zdravstvenom problemu. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Američke dijabetičke asocijacije pokazalo je da je ova tvrdnja tačna. Sproveli su ga Karol S. Džonston, Sindi M. Kim i Amanda J. Buler.

Ispitanici su konzumirali obroke koji su se sastojali od peciva, maslaca i soka od narandže. Nakon obroka uzimali su jabukovo sirće ili placebo. Istraživači su proveravali nivo glukoze (šećera) u krvi 30 i 60 minuta nakon obroka. Utvrdili su da sirće znatno snižava nivo glukoze u krvi nakon obroka. Nekoliko drugih istraživanja takođe je došlo do istog zaključka.

Naravno, sirće ne može magično da izleči dijabetes, ali može umereno da smanji nivo glukoze. Ne predstavlja zamenu za lekove protiv dijabetesa, ali je dovoljno siguran dodatak planu lečenja ove bolesti. Imajte na umu da ga ne bi trebalo koristiti ukoliko imate problema s bubrezima.

Danas objavljeno

Vikend obrok: Francuska pita sa šljivama

Zeljka

Napitak za kojim su poludjeli Amerikanci, a piju ga i Rusi uz votku, brzo liječi mamurluk

Zeljka

Voćni kolač koji se topi u ustima: Neodoljiv spoj hrskavog i kremastog ukusa

Zeljka

Ostavite komentar