Može li da zamijeni Google? ChatGPT je novi četbot o kojem svi pričaju - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Može li da zamijeni Google? ChatGPT je novi četbot o kojem svi pričaju

Novi četbot je javno pušten u rad prošle srijede, a za manje od nedjelju dana je zabilježio više od milion korisnika.

ChatGPT je kreirala kompanija OpenAI, firma za istraživanje veštačke inteligencije, među čijim osnivačima je i Ilon Mask.

OpenAI ističe da je spreman da prikuplja povratne informacije korisnika kako bi poboljšao svoj AI sistem, s obzirom na to da ChatGPT može da ponudi problematične odgovore i pokaže pristrasno ponašanje.

ChatGPT je najnoviji u seriji AI-jeva, koje kompanija opisuje kao GPT (što je akronim za Generative Pre-Trained Transformer).

Kako bi se sistem razvio, rane verzije su fino podešavane preko razgovora sa ljudskim trenerima.

Sistem je takođe učio pomoću pristupa Twitter podacima, prema navodima Ilona Maska koji više nije član OpenAi odbora. Vlasnik Twittera je istakao da je za sada pauzirao pristup ChatGPT Twitteru.

Izveštaji pominju da su rezultati koje ChatGPT ostvaruje impresionirali one koji su isprobali novog četbota.

Projekat kaže da čet format omogućava veštačkoj inteligenciji da “odgovori na potpitanja, prizna svoje greške, ospori pogrešne premise i odbije neprikladne zahteve”.

Ipak, OpenAI upozorava da “ChatGPT ponekada daje odgovore koji zvuče uverljivo, ali su netačni ili besmisleni”. Obuka modela da bude oprezniji, ističu iz ove kompanije, dovodi do toga da četbot odbija da odgovori na pitanja na koja može tačno da odgovori.

Sposobnost ChatGPT-a da odgovara na brojna pitanja navela je neke korisnike da se zapitaju da li bi ova platforma mogla da zameni Google.

S druge strane, mnogi analitičari kažu da generalna svrha AI sistema kao što je ChatGPT stvaraju različite etičke i socijalne rizike. Ovo uključuje mogućnost podržavanja dezinformacija ili remećenja delovanja postojećih institucija i servisa.

Benchmark.

Danas objavljeno

Otkriven propust koji omogućava hakovanje Facebook šifre

Vanja A

Samsung Galaxy S23 stiže sa novim operativnim sistemom, evo šta nas očekuje

Vanja A

Ko je nepoznati muškarac, koji je preko noći postao hit na Twitteru?

Vanja A

Ostavite komentar