Može li čovjek trajno da se nastani na Mjesecu? NASA misli - DA! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Može li čovjek trajno da se nastani na Mjesecu? NASA misli – DA!

Naučnici se sve više trude da stvore uslove kako bi čovjek u skorije vrijeme mogao da bude na Mjesecu.

Naučnici se sve više trude da stvore uslove kako bi čovjek u skorije vrijeme mogao da bude na Mjesecu.

U prilog tome ide i informacija da naučnici koriste rezultate dva eksperimenta izvršena na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) kako bi razvili formulu za pravljenje betona na Mesecu kakav bi bio potreban za izgradnju trajne baze za ljude, saopšteno je iz američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

U saopštenju se navodi da će ljudima, nakon što naprave trajnu bazu na Mesecu, biti potreban čvrst materijal koji će moći da izdrži udare solarne radijacije i meteorita. Naučnici iz Nase ističu da je najverovatnije da će to biti beton.

Glavni istraživač u oba eksperimenta na MSS Aleksandra Radlinska izjavila je da je istraživanje fokusirano na cementnu pastu koja bi držala zajedno betonsku smesu.

“Želimo da znamo šta raste unutar betona baziranog na cementu kada nema procesa koji izaziva Zemljina teža, kao što je sedimentacija”, istakla je Radlinska.

Foto: depositphotos/Iurii

Nasa je objasnila da se, ukoliko se voda doda cementu, dešavaju kompleksne promene u strukturi molekula, tokom kojih se stvaraju male kristalne strukture koje se međusobno vezuju, prenosi Sputnjik.

U saopštenju se dodaje da je odnos vode i cementa ključan za proces efikasnog kombinovanja sastojaka betona, kao i za određivanje snage i izdržljivosti gotovog betona.

Naučnici moraju da ustanove da li će odnos ovih sastojaka biti drugačiji na Mesecu, gđe je gravitacija šest puta slabija nego na Zemlji.

Istraživanje je sprovedeno usled izveštaja o tome da su SAD saopštile plan uspostavljanja trajnog prisustva na Mesecu do 2028. godine.

Danas objavljeno

Paris Hilton izgubila psa

Vanja A

Pogledaj preslatku grupu psećih “učenika” u školskom autobusu za pse

Vanja A

Korejska grupa “Blackpink” na prvom mjestu Bilbordove liste

Vanja A

Ostavite komentar