Može li čaj od peršuna pomoći pri mršavljenju? Evo šta kažu stručnjaci - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Može li čaj od peršuna pomoći pri mršavljenju? Evo šta kažu stručnjaci

NA DNEVNOJ bazi čitamo kako postoji mnogo vrsta čajeva koje se preporučuju za gubitak kilograma, a jedan na tom popisu je i čaj od peršuna.

Neke dijete preporučuju konzumiranje čaja od peršuna uz barem jedan obrok u danu. Međutim, čaj od peršuna neće vas riješiti viška kilograma. Njegova blaga diuretička svojstva mogu pomoći da ubrzate probavu i povećate samopouzdanje, ali pritom imajte na umu da gubite samo višak vode. Vježbanje i uravnoteženi obroci jedini pouzdano vode do gubitka kilograma. Uvijek provjerite sa svojim doktorom kako najbolje pristupiti mršavljenju.

Teorija

Čaj od peršuna privremeno olakšava mršavljenje pomažući tijelu da se riješi viška vode. Zadržavanje vode može biti povezano s predmenstrualnim sindromom, viškom natrija u ishrani, trudnoćom ili određenim lijekovima. Diuretsko povrće i čajevi pomažu u otklanjanju viška tekućine, prema Medicinskom centru Univerziteta u Marylandu. Iako se čaj od peršuna smatra blagim diuretikom, pitajte svog doktora prije nego što ga isprobate. Ne pijte ga ako uzimate diuretike na recept.

Dodatne prednosti

Peršun sadrži velike količine kalija i vitamina A, kao i folata, kalcija, vitamina C i fosfora. Sadrži i flavonoid poznat kao kvercetin. Prema Medicinskom centru u Marylandu, kvercetinova antioksidacijska svojstva mogu pomoći u snižavanju holesterola i visokog krvnog pritiska, a istovremeno vas štite od bolesti srca i nekih karcinoma. Takođe, navodno mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija.

Osnovni recept

Ako u vašoj prodavnici zdrave hrane postoji peršunov čaj, koristite jednu vrećicu čaja na šoljicu vode najviše tri puta dnevno. Inače, sušeni peršun jednako dobro djeluje. Ulijte šoljicu kipuće vode preko dvije kašičice sušenog peršuna, kuhajte deset minuta i procijedite.

Prije upotrebe biljnih čajeva za bilo koja zdravstvena stanja razgovarajte s doktorom.

Alternative

Ako ne volite okus peršunovog čaja ili preferirate druge prirodne lijekove za liječenje zadržavanja vode, stručnjaci iz Medicinskog centra u Marylandu preporučuju čaj od lista maslačka ili konzumaciju više ananasa, grožđa, lisnatog povrća i šparoga.

Danas objavljeno

Tajna Teslinog uspjeha: Slavni naučnik nikad nije preskakao doručak

Vanja A

Napitak je magičan ali samo ako se pije uveče

Vanja A

Čudesno povrće idealno za metabolizam, probavu, dijete, anemiju

Vanja A

Ostavite komentar