Motorola “walkie-talkie” u eri pametnih telefona - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Motorola “walkie-talkie” u eri pametnih telefona

Motorola Solutions sprema novu verziju walkie-talkie uređaja, i po prvi put im dodaje ekran osetljiv na dodir, te podršku za glasovne komande.

Nova verzija uređaja ponela je ime APX Next, i nudi standardnu LMR (land mobile radio) konekciju, ali i novu LTE vezu, a pored toga operateru šalje i informacije o lokaciji na kojoj se nalazi onaj koji nosi uređaj. Istina je da su ove opcije na mobilnim telefonima dostupne već godinama, ali ih nije bilo lako implementirati u uređaje koji su najpre namenjeni hitnim službama, budući da je neophodno da, na primer, ekran osetljiv na dodir funkcioniše i na kiši, ili kada korisnik nosi rukavice.

Pored toga moralo je da se povede računa da LTE ne utiče na LMR konekciju, koja je vitalna u kriznim situacijama kada mobilne mreže nisu u funkciji. Na kraju je bilo potrebno da se i glasovne komande prilagode kriznim situacijama, zbog čega se razlikuju od onih kod pametnih telefona, pa se tako za pokretanje koristi dugme umesto reči za aktivaciju, budući da se u kriznim situacijama često ne bi čule.

Nova era walkie-talkie uređaja je tu, pa se i poslednje tehnološke tačke polako prilagođavaju zahtevima modernog doba. Cena novih uređaja još uvek nije poznata, pa ostaje da se vidi koliko će uticati na brzinu usvajanja nove walkie-talkie generacije.

Izvor: The Verge

Danas objavljeno

Apple je objavio video koji pokazuje kako da koristite pokrete rukama za upravljanje Apple Watch-om

Vanja A

Red Hat-ov CentOS Stream 9 Linux je stigao

V.R.

Upozorenje da hitno ažurirate podešavanja privatnosti na Android uređaju

V.R.

Ostavite komentar