8. Oktobra 2022.

Motorola je napravila električni automobil 20 godina prije kompanije Tesla

Big Portal

U vremenu kada su električni automobili bili daleko od realnosti, Motorola je napravila prototip električnog automobila koji bi danas bez problema mogao da se suprotstavi sportskim automobilima na benzin. Ono što je još zanimljivije, na internetu gotovo da ne postoje bilo kakve informacije o ovom električnom automobilu.

U pitanju je zaista impresivan projekat koji je živeo u analognom dobu, i završio se pre nego što je internet uspeo da se nadvije nad njime i učini ga besmrtnim za ceo svet.

Sem velike gomile papira koje uključuju šematske prikaze i brojne proračune, vrlo malo se zna o ovom vozilu. Posebno interesantan detalj jesu tablice na automobilu sa oznakom EL (electric vehicle) koja je u jednom trenutku bila obavezna oznaka za električne automobile u Ilinoisu, ali u vremenu u kom je ova Corvette nastala – malo ko bi shvatio njeno značenje.

Električna Corvette kompanije Motorola spolja je gotovo identična originalnom fabričkom modelu, dok je unutrašnjost znatno drugačija.

Ispod haube nalaze se kutije koje zauzimaju prostor koji bi inače popunjavao V8 motor. Neke od njih obeležene su sa „visok napon“ oznakama, i sadrže baterije koje napajaju automobil. Baterije se nalaze i u gepeku i drugim delovima automobila, a veruje se da je to zbog toga što su inženjeri želeli da spuste težište automobila.

Izvor: TheDrive

Iako automobil trenutno nije u voznom stanju, pretpostavlja se da je bio veoma brz jer pojedini dokumenti otkrivaju da je njegova snaga iznosila 428 KS.

Motorola je uložila poseban trud da ceo projekat ostane pod velom tajnosti pa je čak zabranila inženjerima da rade na baterijama za auto kada se u njihovim prostorijama ili u blizini nalaze gosti, ali kao i sa mnogim drugim stvarima u svetu tehnologije, informacije pronađu svoj put do javnosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare