8. Septembra 2022.

Motociklisti ljuti – moraju da plaćaju parking

Big Portal

Vlasnici motocikala i skutera u Parizu od sada moraju da plaćaju parking za svoje dvotočkaše, a cena je izazvala dosta negodovanja vozača. Od 1. septembra, nekada besplatno parkiranje za skutere i motocikle u Gradu svetlosti košta 3 evra po satu u centru, a 2 evra van njega.

Plaćanje parkinga je uvedeno kao odgovor na klimatske promene i sve veće zagađenje u gradu. Električni motocikli i skuteri, kao i neki modeli sa niskom emisijom, su izuzeti od plaćanja, prenosi motor-berza.com.

Kako se automobilska industrija sve više okreće hibridnoj i električnoj budućnosti, motocikli i skuteri sve više se posmatraju kao zagađivači i naglašava se njihov uticaj na životnu sredinu.

Cilj pariskih vlasti je da prestonica Francuske do 2050. postane ugljenično neutralna, a polako će se iz gradskog jezgra proterivati vozila koja koriste fosilna goriva.

Šest sati parkiranja u zoni 1 košta 37,5 evra, što je izazvalo dosta negativnih reakcija Parižana, koji smatraju da vlasti zaštitu sredine koriste kao izgovor da uvedu nove namete.

Prema procenama, dnevno kroz Pariz prođe 100.000 motocikala i skutera. Visoke cene parkiranja vozačima ne ostavljaju mnogo opcija: mogu da plaćaju dnevne karte ili da ulože dodatna sredstva da kupe električni model.

“Novi motocikl sam platio 8.000 evra, dok je električni koštao 20.000”, izjavio je jedan vozač.

“To je obična krađa”, jasan je bio ovaj motociklista.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare