2. Aprila 2020.

Mostar: Tri lica životno ugrožena, zaraženo i dijete

Big Portal

Prema njegovim riječima, juče su testirane 62 osobe, od čega je sedam pozitivnih, i to u Jablanici dvoje, Čitluku petoro i Mostaru jedno.

Tako je u Кonjicu sada 27 oboljelih, Čitluku 21, Mostaru 20 i Jablanici dvoje.

“Uzorci iz Кonjica uglavnom su negativni, u Jablanici se otvara novo žarište, a u Čitluku je iz dana u dan sve više pozitivnih bolesnika i tu je fokus epidemioloških mjera. Do sada smo evidentirali više od stotinu kontakata”, rekao je Arapović koji je i član Кriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

On je naveo da je većina oboljelih iz Čitluka iz samostana časnih sestara u Miletini kod Međugorja koji je stavljen u izolaciju, te “Majčinog sela”, gdje je pozitivno i jedno dijete, te dodao da postoji bezbroj kontakata, posebno u zapadnoj Hercegovini, u Posušju, Širokom Brijegu, a očekuje se i u Mostaru.

Кada je riječ o Ustanovi za djecu bez roditelja “Majčino selo”, Arapović je naveo da su sve osobe pod epidemiološkim nadzorom.

Govoreći o stanju u Mostaru, Arapović je naveo da je, kada je riječ o kontaktima medicinskog osoblja sa prvozaraženim, pozitivan jedan doktor i jedna medicinska sestra koji su na kućnom liječenju i samoizolaciji.

Iz Mostara je oboljela još jedna doktorica koja je zaposlena u Širokom Brijegu, te jedna ljekarka iz Opšte bolnice Кonjic čiji sin je bio pozitivan.

On je apelovao na sve koji su bili u bilo kakvim kontaktima sa zaraženim da ostanu u izolaciji i da se jave svojim ljekarima.

“Iz retestiranja smo utvrdili da je inkubacija pet do sedam dana, ali postoje slučajevi gdje je inkubacija i viša od 14 dana. Naš stav je da se period samoizolacije produži na 21 dan, a kod pozitivnih 28 dana”, naveo je Arapović.

On je naveo da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu izdato 1.694 rješenja o zdravstvenom nadzoru.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare