20. Decembra 2020.

Mostar: Do 11 sati izašlo 16,97 posto birača

Big Portal

Brojni građani Mostara su nakon dugih 12 godina izašli na glasačka mjesta. Njihova mišljenja i očekivanja su podijeljena ali većina ih očekuje da će se stvari promijeniti na bolje.

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH obišao je pojedina biračka mjesta u Mostaru. Poručio je da je održavanje lokalnih izbora u gradu na Neretvi značajno jer će se formirati zakonodavna vlast koju su Mostarci konačno dobili priliku da biraju.

„To je i u mišljenju evropske komisije za članstvo broj jedan uslov izbori u Mostaru tako da kroz ovo što se dešava smatramo da je taj dio ispunjen. U ponoć prema izbornom zakonu imamo objavu preliminarnih rezultata imaćemo pres konferenciju u Sarajevu i objaviti preliminarne rezultate za one izborne jedinice za koje budemo imali do tog momenta rezultate“, smatra Željko Bakalar, predsjednik CIK BiH.

Koalicija „Pod lupom“ od otvaranja birališta prati izborni proces. Prema njihovim inforamcijama, zabilježena su odstupanja u broju birača na 142 od 150 biračkih mjesta.

„Nije u pitanju incidentna situacija u pitanju je nešto što je sve prisutno i mi provjeravamo iz više puta posmatrače da provjerimo koje je realno stanje za sada u pitanju je razlika od više hiljada birača odnosno broj birača danas koji je realno na biračkim spiskovima je manji u odnosu na broj koji nam je dostavila CIK prema sadašnjim podacima za oko 4 hiljade“, kaže Dario Jovanović, projekt koordinator koalicije “Pod lupom“.

Građani Mostara biraju lokalnu vlast među 370 kandidata. Na glasačkim lističima nalazi se 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata i četiri nezavisna kandidata. Pravo glasa ima oko 100 .846 birača, od čega njih oko 96.000 glasa na redovnim izborima, 48 u odsustvu i 3.985 putem pošte.

(BN TV)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare