Mostar će napokon dobiti izbore: Dom naroda BiH usvojio izmjene Izbornog zakona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mostar će napokon dobiti izbore: Dom naroda BiH usvojio izmjene Izbornog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u Mostaru. Tako je nakon jučerašnjeg izglasavanja na Predstavničkom domu postalo izvjesno da će Mostar ove godine dobiti svoje lokalne izbore.

Izmjene su usvojene po hitnoj proceduri, a prijedlog je dobio 14 glasova “za”, jedan protiv, a niko nije bio suzdržan.

Poslanik Zlatko Miletić kazao je da je, iako ima zamjerki na sadržaj, čestitao Izetbegoviću i Čoviću na postignutom dogovoru te mogućnosti da Mostarci ponovo biraju svoju lokalnu vlast. On je naveo kako u narednom periodu treba razmisliti da se iz dogovora ne isključuju predstavnici Srba.

Na sličnom tragu bilo je i izlaganje predsjedavajućeg Nikole Šprića koji je kazao kako će njegova politička opcija podržati ovaj prijedlog, ali je napomenuo probleme Srba u dolini Neretve.

Denis Bećirović iz SDP-a ponovio je kritike na ovaj prijedlog svoje političke opcije, kazavši kako prijedlog nije proevropski, već da jača nacionalne podjele te da do rješenja nije trebalo dolaziti na međustranačkim sastancima.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Zahtjev za izmjene Izbornog zakona su podnijeli zastupnici SDA i HDZ-a, a sve nakon što su lideri ove dvije stranke Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali dva politička sporazuma koja se odnose na izbore u Mostaru i izmjene Izbornog zakona.

Kritike na ovaj zakon imali su predstavnici mostarskih Srba koji su bili isključeni iz dogovora, ali je stvar izglađena nakon njihovog sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar!

Iz redova opozicije došle su kritke zbog, kako je rečeno, cementiranja nacionalnih podjela. Prijedlog izmjena Izbornog zakona predložen od zastupnika SDP-a nije dobio potrebnu podršku za uvrštavanje na dnevni red sjednice Predstavničkog doma.

Dogovor za Mostar iniciran je i presudom Suda u Strazburu u procesu “Baralija protiv biH”, gdje je sud po tužbi Mostarke Irme Baralije utvrdio kršenje ljudskih prava za građane najvećeg grada u Hercegovini, koji su posljednji put birali svoju lokalnu vlast daleke 2008. godine.

Klix.ba

Danas objavljeno

Tužilaštvo BiH uložiće žalbu na oslobađajuću presudu u slučaju “Dženan Memić”

M.

Hrvatska pošta neće izradu žiga sa Titovim likom

M.

Mask saopštio: “Na izborima 2024…”

M.

Ostavite komentar