Moskva zaprijetila - policija krenula po kućama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva zaprijetila – policija krenula po kućama

Rusija je danas privela dva saradnika zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Zapretila je da će tužiti druge zbog poziva upućenih na mreži da se pridruže nedozvoljenim protestima na kojima traže njegovo puštanje.

Domaći saveznici Navaljnog rekli su da je policija došla u domove aktivista, među n jima i u dom njegove portparolke Kire Jarmiš, da im uputi upozorenja uoči planiranog protesta, prenosi Rojters.

Vladlen Los, beloruski advokat grupe Navaljnog, rekao je da je zadržan i rečeno mu je da napusti zemlju do ponedeljka i zabranjen mu je ponovni ulazak do novembra 2023. godine.

Policija je takođe privela saveznicu Navaljnog Ljubov Sobol, rekao je njen advokat. Ona je pozvala ljude da učestvuju u protestu, mada razlog njenog pritvaranja nije bio odmah jasan.

Vlasti su navele da su planirani skupovi nelegalni i da će ljudi koji upućuju takve pozive odgovarati.

Nadzorni organ za komunikacije Roskomnadzor nagovestio je da će kažnjavati platforme društvenih medija zbog ilegalnog sadržaja koji podstiče maloletnike da učestvuju u nezakonitim protestima.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsednika Vladimira Putina, priveden je tokom vikenda i kasnije zatvoren zbog navodnih kršenja uslovnog otpusta nakon što je prvi put stigao avionom u Rusiju posle lečenja u Nemačkoj zbog navodnog trovanja nervnim otrovom “novičokom”.

Navaljni optužuje Putina da je naredio njegovo ubistvo, što Kremlj negira. Njegove pristalice pozvale su na proteste širom zemlje u subotu, nadajući se da će izvršiti pritisak na Kremlj da ga pusti na slobodu uoči parlamentarnih izbora u septembru.

U Briselu su, odgovarajući na hapšenje Navaljnog, zakonodavci Evropske unije pozvali blok da zaustavi završetak gasovoda Severni tok 2 za ruski prirodni gas u Evropu.

Izvor: Tanjug
Foto: Shutterstok/Jonas Petrovas

Danas objavljeno

U talasu protesta u Iranu poginula 41 osoba

V.R.

Poruka Belorusije: Kriv je Zapad

V.R.

Na Kubi referendum o legalizaciji istopolnih brakova

V.R.

Ostavite komentar