15. Augusta 2022.

Moskva upozorava Vašington: Može doći do prekida odnosa između dvije zemlje

Big Portal
  • Ako još nisu, shvatiće sigurno. Toliko smo o tome govorili usmeno, pa je još bilo i pismenih komentara, koji su čak bili prevedeni na engleski jezik. Sve je već mnogo puta rečeno – istakla je Zaharova u programu „Veče sa Vladimirom Solovjovom“, odgovarajući na pitanje shvataju li SAD da se u slučaju takvog koraka na odnose može zaboraviti“.

Razmjena zarobljenika zavisi od Vašingtona

Ona je komentarisala i razmjenu državljana dvije zemlje, rekavši da je Moskva spremna da profesionalno obavi razmjenu, ali da ako SAD umjesto konkretnih koraka nastave sa intrigama i spekulacijama, Amerikanci odgovore moraju da potraže od Vašingtona.

  • Sa ruske strane je sve spremno. Ali, ako američka strana nastavi da se bavi ovim strašnim političkim intrigama i spletkama, onda neka američki građani vide ko su krivci – rekla je Zaharova.

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prilikom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekertarom Entonijem Blinkenom, pozvao sekretara da se vrati režimu „tihe diplomatije“ po pitanju razmene zatvorenika, bez spekulacija i nametanja.

Kremlj je nedavno saopštio da još uvek nema dogovora o eventualnoj razmjeni američkih građana Pola Vilana i Britni Grajner za ruskog državljanina Viktora Buta.

Ranije je američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma” zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu mjeru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare