Moskva upozorava SAD na posljedice vojnog paketa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva upozorava SAD na posljedice vojnog paketa

Američki predsjednik Džo Bajden obećao je novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini vrijedan 625 miliona američkih dolara, što je izazvalo upozorenje Moskve da takav potez rizikuje direktan vojni sukob između Rusije i Zapada.

Američki paket uključivao bi lansere topovsko-raketnog sistema visoke mobilnosti (HIMARS) korištene u ukrajinskoj protivofanzivi.

U oštrom odgovoru, ruski izaslanik u Sjedinjenim Državama upozorio je da je Bajdenova ponuda podstakla opasnost od direktnog vojnog sukoba između Rusije i Zapada.

U aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, ambasador Anatolij Antonov pozvao je Vašington da prestane s “provokativnim akcijama” koje bi mogle dovesti do “ozbiljnih posljedica”.

“Ovo doživljavamo kao neposrednu prijetnju strateškim interesima naše zemlje”, rekao je Antonov.

Prošlosedmične proglašene aneksije Rusije uslijedile su nakon referenduma u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su glasovi prekršili međunarodno pravo, te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Stejt Department je u saopštenju rekao da novi paket Ukrajini uključuje četiri lansera HIMARS i pripadajuće rakete, 32 haubice sa 75.000 metaka, 200 vozila otpornih na mine i zasjede (MRAP) i protivpješadijske mine Klejmor.

(RNZ)

Danas objavljeno

Zaharova: Moguće je da SAD pripremaju novi prevrat u Ukrajini

M.

Dodik: Hitno sanirati štetu na Sabornoj crkvi u Mostaru i uvesti obezbjeđenje

M.

Uhapšen vozač sa 2,24 promila alkohola u krvi

M.

Ostavite komentar