14. Novembra 2021.

Moskva upozorava: Amerika i NATO udružili snage

Big Portal

“U postupcima Amerike i njenih evroatlantskih saveznika primetili smo još jednu negativnu tendenciju. U Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i u Savetu bezbednosti UN zemlje koje su “povezane” evroatlantskom solidarnošću, kao i njihovi klijenti i sateliti, počeli su još agresivnije da iznose neosnovane optužbe protiv Rusije za navodno skrivanje dela bivšeg vojno-tehničkog programa SSSR-a. Ponovo se poteže “slučaj Skripalj” i navodno trovanje Alekseja Navaljnog”, navodi se u saopštenju. Ruska strana naglašava da London i dalje izbegava da pruži bilo kakve dokaze koji bi potvrdili njihove optužbe, a Nemačka, Francuska i Švedska, kršeći Konvenciju o zabrani hemijskog oružja i međunarodne sporazume o pravnoj pomoći, odlučno odbijaju da sarađuju sa Moskvom na pronalaženju odgovora na pitanja gde je, kada i pod kojim okolnostima van teritorije Rusije u biološkom materijalu Navaljnog pronađena otrovna supstanca koju na Zapadu nazivaju “novičok”.

“Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da se, nekada autoritativna nezavisna tehnička organizacija – OZHO pretvara u instrument za zadovoljavanje geopolitičkih interesa uske grupe država”, precizira ruski MIP.

Takođe se dodaje da u poslednje vreme Amerika na međunarodnim platformama i u medijskom prostoru sve aktivnije promoviše temu svoje “posvećenosti” realizaciji obaveza prema Konvenciji o zabrani hemijskog oružja, pritom Vašington ne naglašava da je planirano da se bojni otrovi unište ne ranije septembra 2023. godine što više od 10 godina premašuje rokove, prvobitno određene Konvencijom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare