Moskva: Razočaravajuće - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva: Razočaravajuće

Rusija je razočarana odlukom SAD da se ne pridruže ponovo Sporazumu o otvorenom nebu, iako je taj potez bio očekivan, izjavio Sergej Rbjakov.

“SAD su napravile još jednu političku grešku, nanoseći novi udarac evropskom sistemu bezbednosti”, prenela je ruska agencija Tass izjavu zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova.

Sjedinjene Države obavestile su juče Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o otvorenom nebu, koji omogućava vršenje posmatračkih letova, u kojima se koriste letilice bez oružja, nad državama članicama.

“To nas sigurno ne raduje. Razočaravajuće je što su SAD propustile još jednu šansu da daju pozitivan doprinos zadatku jačanja bezbednosti u Evropi”, citirala je agencija RIA Novosti reči Rjabkova.

Kako napominje, američko odbijanje nije stvorilo povoljnu atmosferu za diskusiju o kontroli naoružanja na samitu predsednika dve zenlje Vladimira Putina i DŽoa Bajdena narednog meseca.

Zvanični Vašington je prošlog novembra napustio taj sporazum, optuživši Rusiju da ga je prekršila, što je zvanična Moskva oštro demantovala, podseća britanska agencija Rojters.

Prvobitnu odluku o napuštanju spoeazuma donela je administracija tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, a Moskva se nadala da će Bajden preinačiti tu odluku.

Ruska vlada, koja je u januaru objavila svoj plan za povlačenje iz sporazuma, dostavila je 11. maja predlog zakona parlamentu kako bi ozvaničila svoj izlazak iz sporazuma.

Portparol Kremlja je tada rekao da je jedan od razloga za takvu odluku bio taj što SAD i dalje mogu da primaju informacije na osnovu sporazuma od svojih NATO saveznika.

Sporazum, koji je potpisan 1992. godine da bi 2002. godine stupio na snagu, dozvoljava državama da izvrše kratke, nadzorne letove uz pomoć aviona bez naoružanja preko čitave teritorije drugih strana.

Svrha ugovora, koji omogućava državama da prikupljaju informacije o medjusobnim vojnim snagama, jeste da se poveća transparentnost i izgradi poverenje među zemljama.

Danas objavljeno

Talibani traže pomoć: Obratio se vođa

V.R.

Švajcarsko “da” kovid propusnicama

V.R.

Islamska država ponovo napala

V.R.

Ostavite komentar