Moskva: Počeli neradni dani, rade samo prodavnice i dostava - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva: Počeli neradni dani, rade samo prodavnice i dostava

U Moskvi su danas počeli “prinudni neradni dani” zbog situacije sa virusom korona; neće raditi restorani, kafići, objekti za zabavu, prodavnice odjeće, teretane, bazeni, biblioteke i mnoge druge ustanove.

Otvorene će biti samo prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke, parkovi i pozorišta i muzeji u koje se može ući sa QR kodovima.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin ranije je izjavio da se u glavnom gradu Rusije situacija sa Kovidom-19 razvija po najgorem scenariju, da brzo raste broj novozaraženih, kao i broj teških slučajeva.

S tim u vezi, donijeta je odluka da se vrati niz ograničenja zbog virusa korona. Kako je ranije objasnila zamjenica gradonačelnika Anastasija Rakova, period od 11 dana izabran je jer pokriva dva perioda inkubacije delta soja Kovida-19, koji od ljeta dominira u glavnom gradu Rusije i širom zemlje.

Tako je već od 25. oktobra penzionerima i hroničnim bolesnicima naloženo da ponovo budu u samoizolaciji, a poslodavci su obavezni da na daljinu prebace najmanje 30 odsto zaposlenih.

Od ponedjeljka je u brojnim školama u Moskvi počeo raspust.

Poslije toga, nakon odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina da se uvede režim neradnih dana od 1. do 7. novembra, Sobjanjin je donio ukaz o neradnim danima u Moskvi od 28. oktobra do 7. novembra.

Gradonačelnik je uvođenje režima neradnih dana nazvao prinudnom mjerom koja će omogućiti da se prekine lanac širenja virusa u gradu.

Zdravstvo

Tokom neradnih dana, sve zdravstvene organizacije, uključujući i privatne, nastaviće da pružaju redovnu medicinsku pomoć. Istovremeno, stomatološke ordinacije će obavljati samo hitne ili vanredne intervencije.

Pri tome će se nastaviti vakcinacija protiv Kovida-19 i ekspresno testiranje u centrima državnih službi i tržnim centrima.

Tržni centri i uslužne djelatnosti

Tokom neradnih dana obustavljen je rad preduzeća i organizacija iz oblasti trgovine, usluga, ugostiteljstva, osim prodaje lijekova, prehrambenih i drugih osnovnih proizvoda.

Kozmetički saloni, spa i saloni za masažu, solarijumi, saune, sportski kompleksi, fitnes klubovi i bazeni takođe neće raditi između 28.oktobra i 7. novembra. Neće raditi ni organizacije za hemijsko čišćenje i pranje veša i druge organizacije koje pružaju kućne usluge, kao i servisi za automobile.

Restorani i kafići mogu da rade isporuku gotovih jela. Nije ograničen rad korporativnih ugostiteljskih preduzeća i restorana u hotelima, pod uslovom da pristup imaju samo njihovi gosti.

Kulturne ustanove

Pozorišta i muzeji će tokom neradnih dana nastaviti da primaju posjetioce, ali pod uslovom da prostorije ne budu popunjene više od 50 odsto i uz primjenu QR kodova i zaštitnih maski. Međutim, bioskopi, koncertne dvorane, objekti za zabavu, biblioteke i cirkusi biće zatvoreni.

Neće se održavati ni masovne kulturne, zabavne, sportske, rekreativne i druge aktivnosti. Izuzetak su događaji koji se održavaju odlukom državnih organa ili u dogovoru sa moskovskim institucijama.

Pri tome će stanovnici, kao i obično, moći da šetaju u parkovima i na igralištima. Ograničenja će važiti za dječije zabavne centre i igraonice zatvorenog tipa, uključujući i u tržnim centrima.

Povećana kupovina

Uoči ovog “prinudnog odmora”, Rusi su kupovali hranu, odjeću i kozmetiku. Priliv kupaca imali su i frizerski i kozmetički saloni: muškarci su požurili da se ošišaju, a žene da urade manikir.

Građani su se prvenstveno snabdijevali hranom i stvarima za djecu. Takođe je primjećeno interesovanje za stone igre i pretplata na onlajn bioskope. Prije zatvaranja tržnih centara kupovalo se više odjeće i kozmetike, kao i telefoni, laptopi, fenovi za kosu i kućni aparati.

Naglo je porasla i potražnja za kućnom obućom, hranom za bebe i pelenama.

U Rusiji je do danas zabilježen 8.352.601 slučaj zaraze virusom korona, od toga je novih 36.582, što je novi maksimum.

U srijedu su preminule 1.123 osobe, a od početka pandemije 233.898.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar