Moskva optužila Vašington: Pokušaj da od NATO naprave svjetskog policajca - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva optužila Vašington: Pokušaj da od NATO naprave svjetskog policajca

Vašington pokušava da iskoristi “rusku pretnju” Africi kako bi od NATO-a napravio svetskog policajca.

To je izjavio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

On je još dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi i na Bliskom istoku.

Ranije su ministri odbrane Španije i Velike Britanije saopštili da je, uporedo sa situacijom u Ukrajini, širenje uticaja i aktivnosti Rusije u Africi “zabrinjavajuća pretnja” po bezbednost zemalja NATO-a i da vojna alijansa mora rešiti to pitanje.

“Ovakva saopštenja su u skladu sa nastojanjima Vašingtona i njegovim pokušajima da globalizuje NATO i dodeli mu funkciju svetskog policajca daleko van okvira prvobitne zone odgovornosti Severnoatlantske alijanse. Bela kućaje, pre svega, zainteresovana za pridruživanje Alijanse u obuzdavanju Kine. Upravo je u tome glavna svrha regionalnih projekata Sjedinjenih Američkih Država za jačanje bezbednosti u indo-pacifičkom prostoru”, istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, kad je u pitanju Afrika, katastrofalne posledice globalnih ambicija NATO-a još dugo će se osećati u Iraku, Libiji, Siriji. Zbog interevencija zemalja NATO-a i eksperimenata u oblasti socijalno-političke mašinerije, uključujući vojna sredstvima, ogromne teritorije ostale su bez bilo kakve državnosti i pretvorile se u utočište i rasadnik terorizma.

Ranije je predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa izjavio da je sukob u Ukrajini mogao da bude izbegnut da je NATO poslušao upozorenja kako će širenje te alijanse na istok dovesti do veće nestabilnosti u regionu. On je dodao da će se odupreti pozivima da osudi Rusiju.

Danas objavljeno

UŽAS U BANJALUCI Muškarac osumnjičen za silovanje i porodično nasilje

Vanja A

Putin: Rusija je spremna

M.

Džonson: Britanija šalje vojne stručnjake u BiH

M.

Ostavite komentar