Moskva: Odgovor Americi spreman, videćete - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva: Odgovor Americi spreman, videćete

Rusija ima spreman odgovor u slučaju povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu, saopšteno iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja tog ministarstva Vladimir Jermakov izjavio je da svaka odluka Vašingtona o povlačenju iz Sporazuma predstavlja udarac međunarodnoj bezbednosti.

“Nažalost, naše američke kolege namerno se bave time od kraja 90-ih prošlog veka”, konstatovao je diplomata, napominjući da povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o otvorenom nebu nije bilo “veliko iznenađenje” za Moskvu.

Odgovarajući na pitanje da li će Rusija preduzimati neke recipročne korake ako se Sjedinjene Američke Države povuku iz Sporazuma, Jermakov je rekao: “Naravno. Sve smo pripremili. Saznaćete.”

Ranije su američki mediji objavili da je američki predsednik Donald Tramp potpisao dokument o namerama da se povuče iz ovog Sporazuma.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel izjavio je da je zabrinut zbog izveštaja o mogućim planovima Vašingtona da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, on je uputio protestno pismo Beloj kući upućeno savetniku predsednika za nacionalnu bezbednost.

Kongresmen nije objasnio o kakvim se porukama radi.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su američki obaveštajci počeli da optužuju Moskvu za narušavanje Sporazuma kako bi sprečili nadzorne letove iznad svoje teritorije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, zauzvrat, istakla da za sada nema nikakvih zvaničnih izjava u vezi sa povlačenjem Vašingtona iz Sporazuma o otvorenom nebu i dodala da Moskva smatra Sporazum važnim instrumentom za evropsku bezbednost.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je stupio na snagu 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih članica, preneo je Sputnjik.

b92

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar