Moskva o licemerju Zapada i 2013. godini; "Svima su poznati mešanje Rusije i ubistva" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva o licemerju Zapada i 2013. godini; “Svima su poznati mešanje Rusije i ubistva”

Hapšenje opozicionog aktiviste Romana Protaševiča je unutrašnja stvar Belorusije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da je Moskva od beloruskih bezbednosnih službi dobila izveštaj o hapšenju Protaševiča, “čije je ime na listi beloruskih državljana umešanih u ekstremističke aktivnosti”, prenosi TASS.

Zaharova je dodala da Moskva pomno prati razvoj situacije u vezi sa prinudnim sletanjem aviona irske niskobudžetne kompanije ”Rajaner” u Minsku, u kojem se Protašević nalazio. Napomenula je da je, prema izveštajima beloruske strane, prinudno sletanje izvedeno “u skladu sa bezbednosnim pravilima i na osnovu odluke kapetana aviona zbog pretnje terorističkim napadom”.

“Beloruske vazduhoplovne vlasti delovale su u skladu sa međunarodnim zakonima. Beloruski borbeni avion poslat je da kontroliše situaciju i pruži pomoć tokom sletanja u slučaju potrebe, s obzirom na blizinu beloruskog nuklearnog postrojenja”, rekla je Zaharova.

Ona je ocenila i da negativna “koordinisana reakcija Evropske unije, NATO i OEBS navodi na razmišljanje”.

“Koordinirana reakcija predstavnika brojnih zapadnih država i međunarodnih organizacija je iznenađujuća, Oni zahtevaju puštanje na slobodu uhapšene osobe, Protaševiča, i uvođenje najtežih dodatnih sankcija protiv Belorusije i njenog avio-prevoznika ‘Belavija’. Želimo da ih podsetimo da su drugačije reagovali na slične situacije u drugim zemljama”, navela je Zaharova.

Kao jedan od primera navela je događaj iz 2013. godina kada je avion bolivijskog predsednika Eva Moralesa koji je putovao iz Moskve bio primoran da sleti u Beču na zahtev američke obaveštaje službe zbog sumnje da je u avionu uzbunjivač iz Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden, kome je Bolivija ponudila azil.

“Napad na demokratiju”
Predsednica Evropske komisije Ursula on der Lajen izjavila da “otmica” aviona ”Rajanera” od strane beloruskih vlasti predstavlja napad na demokratiju, slobodu izražavanja i evropski suvereniet.

“”Ovakvo užasno ponašanje zahteva jak odgovor. Zato je EU odlučila da uvede dodatne sankcije, uključujući mere protiv osoba koje su uključene u otmicu, ali i protiv ekonomskih entieta koji finansiraju ovaj režim”, poručila je sinoć Fon der Lajenova.

Ona je na kraju prvog dana samita lidera EU u Briselu navela da je nasilno prizemljenje ”Rajanera” uključivalo neopravdano korišćenje vojnog aviona i zloupotrebu vazdušnog navigacionog sistema kako bi Belorusija preuzela kontrolu na EU letelicom.

Bezbedost letova preko beloruske teritorije se više ne može garantovati, a Savet EU će usvojiti i mere koje će zabraniti preletanja vazdušnog prostora EU i upotebu aerodroma u EUI beloruskim avionima”, poručila je predsednica EK.

Ona je još jednom pozvala beloruske vlasti da hitno oslobode Romana Protaševiča i njegu saputnicu i poručila im da su u potpunosti odgovorni za njihovo zdravlje i bezbednost.

Fon der Lajen je, takođe, istakla da su se lideri EU na večeri sinoć u Briselu složili oko ocene da Rusija ”konstantno dovodi u pitanje interese i vrednosti EU” svojim aktivnostima, kako u prošlosti tako i trenutno.

“”Svima nam je poznato mešanje Rusije i destabilizacija susednih država. Videli smo pokušaje da se oslabi jedinstvo EU, pokušaj podrivanje zemalja članica kroz sabotaže, hibridne pretnje, ubistva i dezinformacije.To se dešava već godinama i postaje samo gore””, ocenila je Fon der Lajenova.

Ona je, međutim, dodala i da su Rusija i EU ”vezane” istom budućnošću, da je Ruska Federacija najveći sused i izvor investicija i trgovine sa EU, ali i važan igrač u rešavanju globalnih izazova i regionalnih pitanja.

Predsednica EK najavljuje da će se o odnosima EU i Rusije ponovo razgovarati na junskom samitu lidera EU.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar