10. Novembra 2020.

Moskva nudi Srpskoj, Srbiji i CG vakcinu protiv korone

Big Portal

Rekla je ovo Natalija Šatilina, zastupnik ruske kompanije “Smart teh” u eventualnim pregovorima o saradnji.

Ona je dodala da je prijedlog o saradnji već predstavila nadležnima u Srbiji, te da čeka odgovor.

– Obaviješteno je Ministarstvo zdravlja, kontaktirali su me iz kabineta ministra da mi kažu da su primili prijedlog, čekam odgovor, znam da je za to potrebno vrijeme. Kompanija me je ovlastila za pregovore sa Srbijom, to je prioritet, ali i za države u okruženju, prije svega Republiku Srpsku i Crnu Goru. I oni su već obaviješteni o tome da ovaj prijedlog saradnje sa Rusijom postoji – kaže Šatilina.

Ona je za “Sputnjik” rekla da Rusija želi da pomogne, kao što je uradila u prvom talasu pandemije, dezinfikovala bolnice, cijele gradove, slala ljekarske timove.

– Tako i prvu vakcinu protiv korona virusa želi da proizvodi zajednički sa Srbijom. Ovakav dogovor već ima sa pet zemalja, Srbija jeste najmanja među njima, ali je jednako važna – navela je Šatilina.

Ona dodaje da su stručnjaci iz Rusije sigurni da u Srbiji postoje farmaceutske kompanije koje mogu da odgovore na ovaj izazov, a da je on najveći za srpske naučnike, jer je “najlakše uvesti gotove ampule”.

Prema njenim riječima, ruska kompanija nudi tehnologiju, a vakcina se proizvodi i pakuje na teritoriji zemlje čija vlast prihvati saradnju.

– Vodimo se time da svaki proizvod, a posebno farmaceutske industrije, svaka država želi prvo da provjeri u svojim laboratorijama. Ovo što kompanija nudi Srbiji, već se odvija u drugim zemljama, zajednička laboratorijska ispitivanja trenutno se obavljaju u Bjelorusiji, Kazahstanu, Indiji, Venecueli i Ujedinjenim Arapskim Emiratima – kaže ona.

Vakcina “sputnjik pet” dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije i tako postala prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja u kojima učestvuje 40.000 dobrovoljaca, a neželjene efekte lijek ne izaziva kod 85 odsto vakcinisanih.

Očekuje se da će prvi rezultati ovih ispitivanja biti objavljeni do kraja novembra, kada bi trebalo da počne i masovna vakcinacija protiv korone u Ruskoj Federaciji.

Ruske vlasti su saopštile da se već formirao red država koje žele da uđu u registarski dosije “sputnjik pet”, bilo kao zajednički proizvođači ili kao kupci vakcine protiv virusa korona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare