Moskva: Natjeraće nas da reagujemo, prešli su sve granice - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva: Natjeraće nas da reagujemo, prešli su sve granice

Rusija je uputila novu pretnju Litvaniji, i to preko portparola ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

Podsetimo, Litvanija je zabranila prolaz robe pod EU sankcijama prema ruskoj enklavi Kalinjingradu, što je izazvalo bes Moskve.

Litvanija, zabranom tranzita robe železnicom u Kalinjingradsku oblast, pokazuje agresivno ponašanje, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

“Oni se agresivno ponašaju, prešli su linije, čak su izašli iz okvira ponašanja koje je predviđeno međunarodnim pravom. Ponašaju se agresivno i neprijateljski”, rekla je Zaharova u emisiji “Solovjov lajv”.

Ona je navela i da Litvanija provocira i da će te provokacije naterati Moskvu da na odgovarajući način reaguje.

Naglasila je da moraju da shvate ozbiljnost posledica zabrane tranzita robe u Kalinjingradsku oblast.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je 20. juna saopštilo da Rusija procenjuje akcije Litvanije koje su dovele do blokade železničkog prevoza pojedinih vrsta ruske robe u region Kalinjingrada kao neprijateljske i da takve mere narušavaju međunarodne obaveze Vilnjusa.

Ranije je Litvanska železnica obavestila Kalinjingradsku železnicu da c´e 18. juna prekinuti transport robe koja potpada pod sankcije EU.

Gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izjavio da Rusija razmatra odgovor na odluku Litavnije da značajno smanji železnički tranzit tereta u tu oblast iz drugih regiona Rusije, kao i da je odluka nezakonita i može imati dalekosežne posledice po Evropsku uniju.

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti stigao u Kalinjingrad
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev stigao je danas u posetu Kalinjingradskoj oblasti, na sastanak o nacionalnoj bezbednosti severozapadne Rusije. Sastanak se održava u trenutku kada je Litvanija donela odluku da zabrani tranzit robe koja je pod EU sankcijama iz Rusije u tu oblast, ali, kako se ističe, poseta je bila planirana ranije, penosi Sputnjik.

Danas objavljeno

Doživotna robija zbog divljanja na ulicama: Vozio cik-cak i ubio šestoro

M.

“Ma koliko teško, direktan kontakt s Putinom je važan”

M.

Pjongjang ispalio dvije rakete sa zapadne obale

M.

Ostavite komentar