18. Januara 2021.

Moskva: “Naše strane kolege pokušavaju da sakriju”

Big Portal

“Izgleda da naše strane kolege nastoje da sakriju stvarne okolnosti incidenta i nastavljaju da optužuju rusku stranu bez ikakvog osnova”, kažu iz tužilaštva.

Prema rečima portparola, nemačka strana nije ispunila zahtev za intervju sa lekarima Navaljnog. Takođe je odbila da dostavi kopije medicinskih dokumenata, kliničkih kartona, kopija forenzičkih dokumenata, toksikoloških testova itd.

On je dodao da su četiri zahteva o incidentu s Navaljnim upućena nemačkom ministarstvu pravde u periodu od 27. avgusta do 28. septembra 2020. godine.

Podsetimo, ruski sud doneo odluku da Alekseju Navaljnom odredi pritvor od 30 dana.

Određen mu je pritvor do 15. februara, dan nakon što je uhapšen po dolasku u Moskvu, objavio je njegov advokat.

“Alekseju Navaljnom je određen pritvor od 30 dana do 15. februara”, napisao je na Tviteru njegov advokat Vadim Kobzev.

Navaljni je pozvao u video-snimku Ruse da izađu na ulice u znak protesta zbog načina na koji je postupano prema njemu.

“Ne plašite se, izađite na ulice. Ne izlazite zbog mene, izađite zbog sebe i svoje budućnosti”, poručio je Navaljni u video-snimku objavljenom na Jutjubu.

Reagovala Ukrajina
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je zabrinutost zbog pritvaranja ruskog opozicionera Alekseja Navaljnog ocenjujući to kao nastavak sramne prakse Kremlja da napada ljudska prava i suzbija slobodu govora, saopštila je večeras ukrajinska ambasada u Beogradu.

“Pritvaranje i politički motivisani progon političara i javnih ličnosti, predstavnika nacionalnih manjina i novinara, koje Kremlj sistematski praktikuje, u suprotnosti su sa međunarodnim obavezama Rusije i relevantnim sporazumima o ljudskim pravima čija je potpisnica”, navodi MSP Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova zahteva od ruskih vlasti da oslobode sve političke zatvorenike, pre svega ukrajinske državljane koje su, kako se navodi, nezakonito pritvorile.

Ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnije mere za osudu represivne prakse ruskih vlasti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare