Moskva može proizvesti projektile za šest mjeseci - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva može proizvesti projektile za šest mjeseci

Rusija može da proizvede projektile srednjeg i kraćeg dometa u roku od šest mjeseci ukoliko SAD preduzmu korake ka razvoju, proizvodnji i razmještanju takvih projektila u trećim zemljama, izjavio je predsjedavajući Komitetu za odbranu u Savjetu Ruske Federacije Viktor Bondarev.

On je rekao da Rusija može da popuni prazninu koju je izazvao nedostatak projektila kraćeg i srednjeg dometa, s obzirom na opremu koju imaju ruske fabrike, naučni potencijal vojnih instituta i biroa za dizajn.

Bondarev je istakao da postoji mogućnost da Rusija neće moći brzo da proizvede novi projektil, ali da je moguće izvršiti testiranje u roku od šest do 12 mjeseci.

Predsjedavajući komitetu podsjetio je da Rusija trenutno posjeduje sisteme protivvazdušne odbrane S-300 i S-400, te da se može braniti, javio je Tass.

Ruski senator vjeruje da postoje opcije da se ponovo pregovara o Sporazumu o raketama srednjeg dometa (INF) i ne isključuje mogućnost da se druge države pridruže novom sporazumu.

“Ja zagovaram nove pregovore u vezi s ovim sporazumom, ali ne pod teškim uslovima. O sporazumu se mora pregovarati pod uslovima jednakosti, uključujući prebrojavanje svih projektila u zemljama koje imaju kapacitet za proizvodnju i razmještanje, uz dalju globalnu kontrolu”, dodao je Bondarev.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Upozorenje: “Ova vrsta ponašanja mora da prestane. Nećemo tolerisati”

M.

Eskobar lično pozivao stranačke lidere da ne podrže politiku Milorada Dodika

M.

Detalji nezgode kod Doboja: Teško povrijeđena djevojka u sudaru auta i kamiona

M.

Ostavite komentar