20. Marta 2019.

Moskva kritikuje Varšavu: Zašto Putin nije pozvan

Big Portal

Ceremonija će biti organizovana u Poljskoj u septembru.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je saznalo sa “zaprepašćenjem” da Poljska namerava da obeleži godišnjicu početka Drugog svetskog rata 1939. samo u prisustvu članica EU, NATO i nekoliko bivših republika Sovjetskog Saveza.

Moskva je optužila poljske vlasti da zanemaruju “istorijsku logiku” i da žele da pretvore komemoraciju u “tajni” sastanak.

“Uprkos odlučujućem i nesumnjivom doprinosu naše države porazu Hitlerovog Rajha i oslobađanju Poljske od nacističkih okupatora nema mesta za Rusiju u toj postavci”, navelo je rusko ministarstvo i dodalo da to treba da ostane na savesti sadašnjim poljskim vlastima.

Pres služba poljskog predsednika Andžeja Dude u izjavi za Frans pres navela je da ključna odrednica za te pozive nije istorijska nego savremena.

“Te dramatične događaje Poljska će obeležiti sa zemljama sa kojima danas radi za mir u svetu zasnovanom na principima međunarodnog prava”, naveo je taj izvor.

Pre nego što je nacistička nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine Moskva i Berlin su se dogovorili da podele istočnu Evropu prema tajnoj odredbi nemačko-sovjetskog pakta potpisanoj u avgustu 1939. godine.

Kao saveznik Hitlera Sovjetski Savez je napao Poljsku 17. septembra 1939. i okupirao deo njene teritorije pre nego što je Nemačka izvela iznenadni napad na Moskvu 22. juna 1941. godine.

Rusija istovremeno redovno insistira na ogromnim žrtvama koje Sovjetski Savez dao u ratu protiv Hitlera. Prema procenama 27 miliona Sovjeta, civila i vojnika je poginulo tokom Drugog svetskog rata, u pobedi koja je izvor velikog ponosa za Rusiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare