Moskva i Vašington konsultovaće se o produženju nuklearnog sporazuma START - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva i Vašington konsultovaće se o produženju nuklearnog sporazuma START

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su Moskva i Vašington “zadužili ministre spoljnih poslova za konsultacije” o produženju nuklearnog sporazuma START. “Međutim, ne možemo reći da će se to završiti produženjem”, naveo je Putin na marginama samita G20 u Osaki. On je sastanak u petak s američkim predsednikom Donaldom…

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su Moskva i Vašington “zadužili ministre spoljnih poslova za konsultacije” o produženju nuklearnog sporazuma START.

“Međutim, ne možemo reći da će se to završiti produženjem”, naveo je Putin na marginama samita G20 u Osaki.

On je sastanak u petak s američkim predsednikom Donaldom Trampom opisao kao “dobar i veoma pragmatičan”.

Bilateralni sporazum o smanjenju količine strateškog naoružanja, nazvan Novi START, potpisan je 2010. i njime se američki i ruski nuklearni arsenali ograničavaju na mnogo manji nivo od onog tokom Hladnog rata.

Sporazum ističe 2021, u vreme snažnih napetosti između dve najmoćnije nuklearne sile. SAD i Rusija su ove godine već suspendovale učešće u hladnoratovskom Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji se odnosi na projektile dometa od 500 do 5.500 kilometara, optužujući jedna drugu za njegovo kršenje.

Prijateljski susret Putina i Trampa u Osaki je privukao veliku pažnju, pre svega zbog Trampovih šala vezanih za navodno rusko mešanje u američke izbore i “lažne vesti”, što su veoma osetljive teme u SAD.

TANJUG

Danas objavljeno

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

Vanja A

Vučić: Obraćam se građanima 8. oktobra o svim važnim pitanjima

Vanja A

“Napali su”

M.

Ostavite komentar