Moskva dobija bitku na tržištu energenata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moskva dobija bitku na tržištu energenata

Rusija dobija bitku na tržištima energenata i šansu da se izbori sa sankcijama Zapada, dok za EU postoji mogućnost da će se na jesen suočiti sa energetskom krizom, piše američki portal Blumberg.

Kolumnista Blumberga Havijer Blas navodi da je tokom jula nivo izvoza nafte iz Rusije bio na nivoima prije početka specijalne operacije u Ukrajini i u prosjeku oko 10,8 miliona barela nafte dnevno.

  • Rusija je pronašla nove kupce za milione barela dnevno koje su evropske rafinerije prestale da kupuju zbog sankcija – ističe Blas, kolumnista specijalizovan za energetsko i tržište nekretninama.

Prema njegovim riječima, većina nafte odlazi u Aziju, najviše u Tursku, ali i dalje na Bliski istok.

Blas podsjeća da je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora oko 100 dolara za barel i pošto Moskva daje velike popuste, ogromni prihodi stižu u Kremlj što sankcije za ruske energente čini nefunkcionalnim.

On je takođe ukazao i na to da su politički uspjesi Rusije što su zapadni političari u martu i aprilu smatrali da će OPEK istupiti iz saveza sa Rusijom, ali se desilo suprotno.

Blas je dodao da ruski predsjednik Vladimir Putin sebi može da dozvoli da se odrekne prihoda od prirodnog gasa prekidom isporuke Evrope što će dovesti do povećanja maloprodajne cijene energenata i potencijalne nestašice.

Danas objavljeno

Vučić: Hrvatska samo nastavila posao započet 1941. godine

M.

Nobelova nagrada za književnost Ani Erno

M.

Brisel o uvozu ruske nafte na Zapadni Balkan u decembru; Usvojen novi paket sankcija Rusiji

M.

Ostavite komentar